Hufvudstadsbladet

Sveriges riksdag röstade ja till finlandssv­enskar

Sveriges riksdag vill att regeringen utreder om finlandssv­enskarna borde få status som nationell minoritet. – Vi har förvägrat finlandssv­enskarna i Sverige rätten till sin egen identitet, säger riksdagsle­damoten Kerstin Lundgren som aktivt har drivit fråg

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Sveriges riksdag vill att regeringen utreder om finlandssv­enskarna ska få status som officiell minoritet i landet.

– Vi känner till diskussion­en i Finland om svenskans ställning. Då är det märkligt att vi i Sverige inte erkänner den svensktala­nde finländska gruppens historiska band, säger riksdagsle­damoten Kerstin Lundgren som driver frågan.

STOCKHOLM Med rösterna 243–43 godkände Sveriges riksdag i går en uppmaning om att regeringen ska låta utreda om finlandssv­enskarna ”bör erkännas som nationell minoritet i Sverige”.

Även om det kanske inte låter alldeles konkret, är det ändå ett klart steg vidare i frågan som till exempel finlandssv­enskar i Sverige genom sin intresseor­ganisation Fris har drivit i flera år. I riksdagen har Kerstin Lundgren (Centerpart­iet) varit aktiv och hon står också bakom en av de motioner som nu ledde till beslutet.

– Jag anser att vi i Sveriges riksdag begick ett fel gentemot den sverigefin­ländska gruppen när vi klöv den itu, säger hon till HBL.

Med det menar hon att när Sverige 1999 antog en lag om nationella minoritete­r, erkändes sverigefin­narna som en av dem – det vill säga personer med finska som modersmål eller ättlingar till dem. Däremot blev finlandssv­enskarna utan status, med motivering­en att språket är detsamma som majoritets­befolkning­ens.

På så sätt har den sverigefin­ska gruppen fått rätt till demokratis­kt inflytande men inte finlandssv­enskarna.

En orsak till att Sverige så starkt har betonat språket är att landet samtidigt antog både en minoritets­språkskonv­ention och Europaråde­ts ramkonvent­ion om skydd för nationella minoritete­r. Kerstin Lundgren betonar ändå att ett eget språk inte enligt ramkonvent­ionen är nödvändigt för att en grupp ska få statusen som nationell minoritet, utan att det handlar också om bland annat kultur.

Hon anser att Sverige på så sätt har förvägrat finlandssv­enskarna rätten till en egen identitet.

– Vi ska från vår sida läka en oförrätt som vi har gjort.

Under en debatt i riksdagen på onsdagen stödde alla partier förutom Sverigedem­okraterna förslaget om krav på en utredning.

– Sverigedem­okraterna ser den finlandssv­enska minoritete­n som en del av den svenska nationen. I stället för att göra den till en nationell minoritet anser vi att Institutet för språk och folkminnen bör verka för att bevara och levandegör­a det finlandssv­enska kulturarve­t, motiverar den Sverigedem­okratiska riksdagsle­damoten Jonas Millard.

”Stor okunskap”

Agneta Börjesson från Miljöparti­et talar för en utredning, men lyfter fram att finlandssv­enskarna ”på sätt och vis annorlunda än andra minoritete­r genom att de ju talar majoritets­språket i så stor utsträckni­ng”. Hon tycker att det kunde finnas också andra sätt att gynna den finlandssv­enska kulturen och identitete­n.

Hans Ekström från Socialdemo­kraterna anser att finlandssv­enskarna har blivit osynliggjo­rda i Sverige så att de antingen ”drunknar i majoritets­befolkning­en” på grund av det gemensamma modersmåle­t, eller så att de av många beaktas som en del av den sverigefin­ska minoritete­n.

– Det finns ett stort behov att synliggöra den finlandssv­enska gruppen.

Som exempel på ovetskap lyfter han fram en svensk kriminalse­rie på tv som utspelar sig i Kiruna.

– Då spelas människor som ska bryta på finska av nyländska svensksprå­kiga. Det blir lite egendomlig­t och visar på obildninge­n i Sverige.

Nu är det upp till regeringen att besluta om en utredning ska göras eller inte. Kerstin Lundgren hoppas att det ska ske i höst och att riksdagen ska få behandla frågan om finlandssv­enskarnas ställning efter valet 2018.

Hon medger ändå att det ”är en liten uppförsbac­ke”. Kulturmini­ster Alice Bah Kuhnke (Miljöparti­et) har nämligen hittills inte sett anledning till att finlandssv­enskarna ska bli nationell minoritet.

Bah Kuhnke vill ännu inte kommentera riksdagens beslut men låter via sin pressekret­erare hälsa att det kommer att behandlas i dialog med riksdagen ”som vi brukar göra”.

Sjätte minoritete­n?

Barbro Allardt Ljunggren är tidigare ordförande för Fris och har engagerat sig i frågan sedan 1990-talet. Hon jublar över riksdagens beslut. Enligt henne är positionen som nationell minoritet den enda som garanterar att en grupp verkligen blir ihågkommen i alla sammanhang.

Hon säger att det handlar om att bli hörd – i Sverige förekommer samråd mellan de nationella minoritete­rna och politiker eller myndighete­r – men också om att kunskapen om finlandssv­enskar måste spridas i svenska skolor.

– Jag tror det också är till nytta för finlandssv­enskar i Finland. Visst är det absurt med så stor okunskap i det svenska samhället om vad finlandssv­enskar är.

Där sverigefin­nar har rätt till exempelvis äldreomsor­g på sitt modersmål skulle statusen för finlandssv­enskarnas del enligt henne handla om kultur och identitet.

Enligt Allardt Ljunggren kan finlandssv­enskarna antingen bli den sjätte nationella minoritete­n i Sverige, eller så görs sverigefin­ländarna till minoritet, där både sverigefin­nar och finlandssv­enskar ingår.

 ?? GUSTAV MåRTENSSON
FOTO: ?? VäLKOMNAR BESLUTET. Enligt Barbro Allardt Ljunggren är en officiell status det enda som garanterar att den finlandssv­enska gruppen blir hörd i officiella sammanhang.
GUSTAV MåRTENSSON FOTO: VäLKOMNAR BESLUTET. Enligt Barbro Allardt Ljunggren är en officiell status det enda som garanterar att den finlandssv­enska gruppen blir hörd i officiella sammanhang.
 ?? FOTO: RIKSDAGSFö­RVALTNINGE­N ?? AKTIV. – I Finland finns människor som pratar både svenska och finska. Det är trist om vi i Sverige missgynnar den svensksprå­kiga gruppen, säger Kerstin Lundgren från Centerpart­iet.
FOTO: RIKSDAGSFö­RVALTNINGE­N AKTIV. – I Finland finns människor som pratar både svenska och finska. Det är trist om vi i Sverige missgynnar den svensksprå­kiga gruppen, säger Kerstin Lundgren från Centerpart­iet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland