Hufvudstadsbladet

Åtta år gammalt mord går mot lösning

För åtta år sedan hittades en död man i Mannerheim­parken i Åbo. På onsdagen inleddes en mordrätteg­ång i fallet i Egentliga Finlands tingsrätt.

- FNB

Trots att offret, en man född 1955, hittades tidigt en julimorgon 2009, var det inte förrän i början av detta år som en man från Åbo i 30-årsåldern häktades misstänkt för brott. Enligt åklagaren kände den misstänkta inte offret utan valde honom slumpmässi­gt.

Den åtalade har under förundersö­kningens gång erkänt dådet och beskrivit motivet. Enligt åklagaren hade mannen grälat med sin flickvän och därefter bestämt sig för att döda någon.

Mannen hämtade en brödkniv och en dolk från flickvänne­ns bostad och gick ut för att döda ”den första som kommer emot”. Allra först mötte han ett par som han lät vara i fred eftersom han bestämt sig för att döda en människa, inte flera.

I Mannerheim­parken såg han en man som satt ensam på en bänk. Den misstänkta gick fram till offret och sa: ”ditt liv slutar här”. Sedan började han hugga mannen med dolken och brödkniven. Offret fick över 80 huggsår i kroppen.

Mannen åtalas också för stöld. Enligt åklagaren tog han 120 euro från offrets plånbok efter att ha dödat honom.

Under förundersö­kningen avslöjade den åtalade var han gömt mordvapnen. Åklagaren yrkar på livstids fängelse för mord.

Rätten beslöt att den åtalade ska genomgå en sinnesunde­rsökning. Först därefter ges domen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland