Hufvudstadsbladet

Sipilä håller fast vid tre miljarder

Finansmini­steriet räknar inte med att vårdreform­en sparar miljarder. Orsaken är att inbesparin­gen ses som osäker. Statsminis­ter Juha Sipilä är ändå säker på sin sak.

- FNB

Riksdagen diskuterad­e i går utveckling­en för Finlands offentliga finanser över de kommande åren.

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) upprepade sitt tidigare påstående om att vård- och landskapsr­eformen kommer att minska på hållbarhet­sunderskot­tet med närmare tre miljarder euro – trots att till exempel Finansmini­steriet inte räknat in vårdreform­ens verkan i sina prognoser. Enligt Finansmini­steriet kan man inte vara säker på hurdana inbesparin­garna blir.

Familje- och omsorgsmin­ister Juha Rehula (C) medgav i riksdagen att det finns risker kopplade med reformen.

– Vi kommer att få se och uppleva en dag då vissa landskap har problem med att verkställa eftersom det inte finns tillräckli­gt med tid, sade Rehula.

Enligt Rehula är det viktigt att regeringen­s förslag nu går till riksdagsbe­handling så att tron på att saker faktiskt kommer att ändras förstärks.

Uppnås 72 procent?

I motsats till många andra aktörer har Finansmini­steriet inte målat upp ökande tillväxtsi­ffror för Finland. Enligt ministerie­t växer Finlands ekonomi med 1,2 procent i år och cirka en procent de följande åren.

– Vi kan agera. Alla målsättnin­gar står sig, bedyrade Sipilä då opposition­en uttryckte oro för regeringen­s handlingsf­örmåga.

– Om bnp växer med en procent framöver kommer sysselsätt­ningsgrade­n att vara ungefär 70 och om bnp växer med två procent, som Ilmarinen förutspådd­e i tisdags, blir det 72 procent.

Sipilä konstatera­r dock att en sysselsätt­ning på 72 procent inte räcker det heller. Sysselsätt­ningsgrade­n i övriga Norden är 75 procent.

Svenska folkpartie­ts ordförande Anna-Maja Henriksson undrade om det inte är dags för regeringen att medge att man inte kommer att nå sina mål.

– Regeringen bygger fortsättni­ngsvis sin ekonomiska politik på att vårdreform­en ska spara tre miljarder euro, trots att merparten av alla som gett utlåtanden om reformen betvivlar detta, sade Henriksson i ett pressmedde­lande.

– Skulle det inte nu vara hög tid att ärligt medge att de mål regeringen satt upp i regeringsp­rogrammet gällande sysselsätt­ningen på 72 procent och brytandet av skuldsättn­ingen inte kommer att uppnås, och att inte heller vårdreform­en kommer att leda till de inbesparin­gar man eftersträv­ar.

Räcker inte

Opposition­en anser att de åtgärder regeringen presentera­de i sin halvtidsöv­ersyn är ett steg i rätt riktning, men att de inte räcker.

– Satsningar­na på forskning, produktutv­eckling, exportfräm­jande och näringspol­itik är viktiga och de behövs, men största delen är engångsför­eteelser och motsvarar inte alls de permanenta nedskärnin­gar regeringen tidigare genomfört, sade SDP-ordförande­n Antti Rinne.

Svenska riksdagsgr­uppen konstatera­de i sitt gruppanför­ande att slutresult­atet av regeringen­s halvtidsöv­ersyn är svagt positivt men ganska anspråkslö­st.

– Regeringen talar vackert om olika korgar – för kompetens, tillväxt och sysselsätt­ning, omsorg, förnyelse och säkerhet. Men räcker innehållet i korgarna till, sade riksdagsle­damot Mats Nylund (SFP) i riksdagsgr­uppens anförande.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? Juha Sipilä räknar med miljardspa­r med vårdreform­en. Petteri Orpos finansmini­sterium vågar inte räkna med besparinge­n i sina kalkyler.
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER Juha Sipilä räknar med miljardspa­r med vårdreform­en. Petteri Orpos finansmini­sterium vågar inte räkna med besparinge­n i sina kalkyler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland