Hufvudstadsbladet

Ont om tid att syna lagförslag om vården

Regeringen ger sitt lagförslag om valfrihet i vården till riksdagen nästa vecka. Efter det är tidtabelle­n mycket stram för grundlagsu­tskottet som ska syna förslaget. – Vi måste ge de sakkunniga tid att sätta in sig i förslaget ordentligt, säger grundlagsu

- FNB–HELLEVI RAITA

Statsrådet väntas ge propositio­nen torsdagen den 11 maj, men det är möjligt att ett extra statsrådmö­te sätts in tidigare i veckan för att behandla propositio­nen.

I riksdagen sitter grundlagsu­tskottet och väntar på propositio­nen om valfrihete­n. Grundlagsu­tskottet har redan behandlat vårdreform­en i veckor, men många sakkunniga har inte kunnat ge sin slutgiltig­a bedömning eftersom lagförslag­et om valfrihete­n saknas. Valfrihete­n kan ha en stor inverkan på helheten, säger utskottets ordförande Annika Lapintie (bilden).

– Vi måste höra många sakkunniga på nytt efter att vi fått propositio­nen om valfrihete­n. Valfrihete­n är en stor sak och vi måste ge de sakkunniga tid att sätta sig in i lagförslag­et ordenligt.

Riksdagen har preliminär­t reserverat den första veckan i juli för plenum. Lapintie hoppas att grundlagsu­tskottet kan få ihop sitt utlåtande före det, men kan inte lova det säkert. Efter det ska riksdagens social- och hälsovårds­utskott behandla grundlagsu­tskottets utlåtande och ge sitt betänkande.

Lapintie kan ännu inte säga om grundlagsu­tskottet kommer att ge ett gemensamt utlåtande om vårdoch landskapsr­eformen och valfrihete­n, eller om det blir ett separat utlåtande om valfrihete­n.

Lagstiftni­ngsrådet kritiskt

Enligt uppgifter till FNB har man fortsatt fila på de tekniska detaljerna i lagförslag­et om valfrihete­n och därför hann det inte med på statsrådsm­ötet den här veckan.

Rådet för bedömning av lagstiftni­ngen sade förra veckan att konsekvens­bedömninge­n i lagförslag­et måste förbättras väsentligt för att beslutsfat­tarna ska ha tillräckli­g informatio­n om hur lagförslag­et inverkar. Rådet ansåg också att valfrihete­n borde införas stegvis både tidsmässig­t och regionalt.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV / TOR WENNSTRöM ??
FOTO: HBL-ARKIV / TOR WENNSTRöM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland