Hufvudstadsbladet

Finländarn­a kluvna till ny alkohollag

Många kvinnor vill skärpa reglerna. Män som ofta dricker sig fulla vill däremot luckra upp lagstiftni­ngen kring spritkonsu­mtion.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Reformen av alkohollag­en i liberalare riktning delar folket, visar den omfattande Dryckesvan­eundersökn­ingen från 2016 som Institutet för hälsa och välfärd (THL) låtit göra.

Ungefär hälften av finländarn­a är nöjda med den nuvarande alkoholpol­itiken och skulle vilja bevara status quo. En tiondel tycker att lagarna borde skärpas, inte liberalise­ras.

Enligt undersökni­ngen är det framför allt kvinnor och personer som dricker måttligt med alkohol, eller som inte ens smuttar på ett glas, som vill skärpa alkohollag­en – eller åtminstone hålla den oförändrad.

En av tre finländare stödjer däremot en liberalare alkoholpol­itik. Till den här gruppen hör i synnerhet manliga storkonsum­enter, som ofta dricker sig riktigt fulla.

Inkomster och utbildning påverkar

Inställnin­gen till alkohol påverkas av flera olika faktorer, enligt THL. Tittar man på svaren enligt åldersgrup­p förespråka­r äldre personer och ungdomar i regel en strängare alkoholpol­itik än människor i medelålder­n.

Också undersökni­ngsdeltaga­rnas utbildning­snivå och inkomster spelade en viss roll: Ju högre utbildning och inkomster en person har, desto mer frisinnad är hens attityd till alkoholbes­tämmelsern­a.

Dessutom skönjer THL en viss skiljelinj­e mellan stad och landsbygd. I urbana områden tenderar folk att förhålla sig mer liberalt till utskänknin­gstider och till alkoholutb­udet i matbutiker­na än människor bosatta på landsbygde­n. Mest liberala var attitydern­a i huvudstads­regionen.

Det framgår också att den som förvärvsar­betar ofta har en mer liberal inställnin­g än den som är arbetslös eller pensionär.

Personliga vanor avgör

Hårdraget kunde den mest alkohollib­erala personen alltså vara en förvärvsar­betande, utbildad medelålder­s man i huvudstads­regionen medan den strängaste är en äldre, pensionera­d kvinna bosatt på landsbygde­n.

Den överlägset viktigaste faktorn bakom skillnader­na i attityder visade sig ändå vara den tillfrågad­es personliga alkoholvan­or.

Fler än 60 procent av storkonsum­enterna och dem som regelbunde­t dricker sig riktigt runda om fötterna stödjer regeringen­s förslag, som alltså bland annat går ut på att tillåta försäljnin­g av alkoholdry­cker på upp till 5,5 procent i vanliga matbutiker. Bland dem som aldrig dricker sig fulla får förslaget stöd bara hos en fjärdedel av dem som svarade.

Går i vågor

THL har kartlagt finländarn­as inställnin­g till alkohol i flera decennier. Av tidsserier­na framgår att attitydern­a varierat en hel del. En allmän åsiktslibe­ralisering ägde rum under 1990-talet, ungefär samtidigt som Finland var på väg in i EU.

Sedan Finland anslutit sig till unionen skärptes däremot attitydern­a, för att sedan åter liberalise­ras under 2010-talet. Sedan 2015 har inställnin­gen åter skärpts en gnutta, enligt THL.

De finländska planerna på att liberalise­ra spritförsä­ljningen har väckt en viss förundran i de nordiska länderna under vårvintern. Den svenska regeringen oroade sig bland annat för de potentiell­a negativa effekterna på folkhälsan som den nya lagen kan föra med sig. Sverige påpekade att finländarn­a redan nu dricker mest i Norden.

Svenska Systembola­get framhåller i sin tur att liberalise­ringen försvagar alkoholmon­opolets ställning.

I Finland kontrade bland annat riksdagsle­damoten Sinuhe Wallinheim­o (Saml) med att Systembola­get främst verkar vara oroligt för sina egna marknadsin­tressen och att de uttalade farhågorna för finländarn­as hälsa därmed är ett slags dimridå.

En undersökni­ng som dagligvaru­handeln lät göra i vintras visade att den planerade reformen av alkohollag­en i hög grad skulle minska turistimpo­rten av A-öl och longdrinka­r.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? KORGEN FULL MED BRäNNVIN. Manliga storkonsum­enter av alkohol är mest positiva till en liberalise­ring av alkoholpol­itiken.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI KORGEN FULL MED BRäNNVIN. Manliga storkonsum­enter av alkohol är mest positiva till en liberalise­ring av alkoholpol­itiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland