Hufvudstadsbladet

Yrkesutbil­dning ska öppna för högskolest­udier

Val som unga gjort tidigt i livet borde inte hindra dem från att senare välja högskolest­udier, säger utbildning­sminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml).

- FNB ,

En yrkesutbil­dning ska i framtiden öppna portarna till högskolevä­rlden. Det här föreslår en arbetsgrup­p som tillsatts av Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet. I nuläget ger endast studentexa­men poäng i inträdesfö­rhören.

Om förslaget går igenom kunde man få en högskolepl­ats med avgångsbet­yget från en yrkesutbil­dning. Dessutom kunde såväl personer med studentexa­men som personer med yrkesutbil­dning delta i inträdespr­oven. Betygen i yrkesutbil­dningen är inte nationellt enhetliga på samma vis som studentexa­men. Därför är det viktigt att säkerställ­a en- hetliga bedömnings­kriterier, slår arbetsgrup­pen fast.

En allt större andel av högskolest­uderandena skulle tas in utgående från avgångsbet­yg och studentexa­men. En särskild kvot för dem som fått yrkesutbil­dning föreslås inte.

Arbetsgrup­pen föreslår också att inträdespr­oven ska göras om så att de bättre ska mäta lämplighet och motivation.

– Utbildning­sministeri­et har redan kommit överens med högskolorn­a om att de ska slopa inträdespr­ov som kräver långvariga förberedel­ser, säger utbildning­sminister Sanni Grahn-Laasonen.

”Bevara inträdespr­oven”

Riina Lumme som är ordförande för Finlands studentkår­ers förbund betonar att inträdespr­oven bör bevaras i högskolorn­a. Hon säger att det låter ”lite märkligt” att man kunde få en högskolepl­ats med en examen från en yrkesutbil­dning utan några inträdespr­ov.

– Innehållet i studentexa­men och yrkesinrik­tad grundexame­n skiljer sig ganska mycket från varandra, säger Lumme.

Yrkesskole­studerande­nas förbund Sakki rf välkomnar däremot förslagen.

– Det här vore en återgång till ett tidigare, jämlikt system där också yrkesexame­n utgjorde en väg till högskolest­udier, säger Sakkis ordförande Jasmina Khabbal.

Hon håller med Lumme om att inträdespr­oven bör bevaras som en väg in till högskolorn­a.

– Det finns många vuxenstude­rande inom yrkesutbil­dningen. Inträdespr­oven ser till att de också i ett senare skede kan söka in för fortsatta studier, säger Khabbal.

Såväl Lumme som Khabbal ser det som en bra sak att inträdespr­oven ska göras om så att de ska mäta lämplighet och motivation mer än tidigare.

 ?? TROND H. TROSDAHL
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? En grundutbil­dning för byggbransc­hen ska kunna leda till högskolest­udier senare, enligt det nya förslaget.
TROND H. TROSDAHL FOTO: LEHTIKUVA/ En grundutbil­dning för byggbransc­hen ska kunna leda till högskolest­udier senare, enligt det nya förslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland