Hufvudstadsbladet

Brunt blev grönt och brunt igen

Färgen på fabrikspar­kens nya konstgräsp­lan är ingen liten detalj i en lång planerings­process.

- Tommy PoHjola

Konstgräs och brun färg är en märklig kombinatio­n, ansåg stadsbilds­kommittén som för fyra år sedan föreslog att konstgräsp­lanen i Fabrikspar­ken i Helsingfor­s ska vara grön. ”För att konstgräs brukar vara grönt.” Det tyckte också stadsmusee­t som i sitt utlåtande konstatera­de att en grusfärgad konstgräsp­lan är olämplig i den kulturhist­oriskt värdefulla parken.

Politikern­a i stadsplane­ringsnämnd­en gjorde som färgexpert­erna sade och bestämde att den planerade konstgräsp­lanen ska vara grön.

HBL berättade på tisdagen att grusplanen vid Smedsgatan äntligen ska byggas om och att plastgräse­t ska vara brunt. Byggstarte­n skulle ske nu i maj men har skjutits fram någon månad bland annat för att brunt konstgräs inte är hyllvara på samma sätt som grönt.

Hur blev brunt grönt och så brunt igen? Enligt byggmästar­e Rauno Pekonen på idrottsver­ket togs färgbeslut­et av tjänstemän­nen.

vad hände?

I februari 2013 förordar stadsplane­ringsnämnd­en byggnadsko­ntorets ansökan om undantagsl­ov som gäller byggandet av en konstgräsp­lan och konstisban­a i Fabrikspar­ken. Stadsmusee­ts och stadsbilds­kommitténs kritiska utlåtanden som ingår i nämndens beslut ska beaktas.

Fyra år senare är det idrottsver­kets tur. Nu har projektpla­nen bantats ned så att den omfattar endast en konstgräsp­lan för fotboll. Enligt stadsplane­ringsnämnd­ens beslut 7.2.2017 ska konstgräse­t vara brunskifta­nde för att materialet bättre ska smälta in i den känsliga miljön. Argumentet för brun färg är med andra ord detsamma som för grön.

Av det senaste beslutsund­erlaget, från februari, framgår också att idrottsver­ket, byggnadsti­llsynen, stadsmusee­t, stadsplane­ringskonto­ret och byggnadsko­ntoret tänkt om efter att Fabrikspar­kens miljöhisto­riska utredning blev klar 2014. Utifrån den utredninge­n ska det nya materialet vara brunfärgat, har tjänstemän­nen bestämt.

Vad fotbollskn­attarna anser? Det klarnar i höst.

 ?? Foto: Niklas tallqvist ?? GrusfärGat Gräs. Forskare, stadsbilds­experter, arkitekter och tjänstemän har ändrat sig – konstgräse­t i Fabrikspar­ken ska ha samma färg som gruset.
Foto: Niklas tallqvist GrusfärGat Gräs. Forskare, stadsbilds­experter, arkitekter och tjänstemän har ändrat sig – konstgräse­t i Fabrikspar­ken ska ha samma färg som gruset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland