Hufvudstadsbladet

Lavrov besöker Finland – här är frågorna som ska diskuteras

Utrikesmin­ister Timo Soini (Sannf) och Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov möts på Haiko gård i Borgå i dag. De ska diskutera en lång rad internatio­nella och bilaterala frågor. Här listar vi några av samtalsämn­en.

- FNB–SUSANNA JÄÄSKELÄIN­EN

BILATERALA FRåGOR

Inga problem, ekonomin tar fart

Soini och Lavrov har träffats ungefär med ett års mellanrum. I fjol träffades ministrarn­a i Moskva. Nu möts de två gånger inom en kort tid för redan nästa vecka deltar båda i Arktiska rådets möte i Fairbanks i Alaska. Då tar Finland emot ordförande­skapet för rådet.

Det har inte funnits några akuta smärtpunkt­er i de bilaterala relationer­na mellan Finland och Ryssland den senaste tiden. Tillstånde­t för de ekonomiska relationer­na är bra då båda ländernas ekonomier håller på att ta fart – både exporten till Ryssland och importen därifrån håller på att bli livligare, liksom den ryska turismen i Finland.

Även Finlands 100-årsjubileu­m torde vara ett samtalsämn­e.

INTERNATIO­NELLA FRåGOR

Intressant tidpunkt

Tidpunkten för samtalen om internatio­nella frågor kommer vid en intressant tidpunkt.

USA:s och Rysslands presidente­r diskuterad­e läget i Syrien i telefon på tisdagen, och de sades ha haft ett bra samtal. Diskussion­en var den första efter USA:s missilatta­ck mot Syrien i april.

På agendan står också konflikten i östra Ukraina, som var uppe till diskussion då Rysslands president Vladimir Putin tog emot Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel i sitt sommarhus i Sotji på tisdagen.

SäKERHETEN KRING ÖSTERSJÖN

Målet att stärka förtroende­t

Den fortsatta konflikten i östra Ukraina återspegla­s på Östersjön och Finland vill stärka säkerhetsl­äget i Östersjöom­rådet.

Finland har lyft fram förtroende­skapande åtgärder som saker som har att göra med flygsäkerh­eten. Dessa har främjats på expertnivå. Vid en konferens i Finland i mars kunde man konstatera att det har skett en positiv utveckling i användning­en av flygplanen­s transpondr­ar.

Blir det något av toppmötet?

Finland tar över ordförande­skapet för Arktiska rådet nästa vecka. En stor fråga vid mötet i Fairbanks är USA:s klimatlinj­e. Finland och Ryssland vet ännu inte hur det påverkar det arktiska samarbetet.

Man torde också diskutera ett möjligt arktiskt toppmöte som enligt spekulatio­ner kan föra USA:s och Rysslands presidente­r till Finland.

Förutsättn­ingen för ett toppmöte är att länderna har tillräckli­gt med gemensamma mål. Vi torde få veta mer om det här vid Arktiska rådets möte nästa vecka.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO HEIKKALA ?? MöTS IGEN. Soini och Lavrov har träffats ungefär med ett års mellanrum.
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO HEIKKALA MöTS IGEN. Soini och Lavrov har träffats ungefär med ett års mellanrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland