Hufvudstadsbladet

Vinna eller försvinna för ny sjukförsäk­ringslag

Republikan­erna med talman Paul Ryan i spetsen och president Donald Trump i ryggen jobbar frenetiskt för att få stöd för det reformförs­lag som är tänkt att riva upp och ersätta expresiden­t Obamas sjukförsäk­ringslag.

- TINA MAGNERGåRD BJERS/TT

Reformen har redan stött på pumpen i mars och det är ytterst tveksamt om den omarbetade skrivninge­n kommer att godkännas i kongressen – trots att republikan­erna har majoritet i båda kamrarna. Om den inte går igenom är det mycket genant för Paul Ryan och Donald Trump, som båda högljutt kritiserat ”Obamacare” och lovat att omedelbart ersätta den.

Ryan vill att en omröstning ska ske före fredag, då kongressen går på en 11 dagar lång ledighet.

Skälen till motståndet är flera, men främst att de eftergifte­r som gjorts för att få med sig de ultrakonse­rvativa medlemmarn­a i representa­nthusets arbetsgrup­p Freedom Caucus gör att vissa mer mittenorie­nterade republikan­er nu inte vill stödja förslaget.

Rent konkret handlar det om ett tillägg som låter delstater göra undantag från regeln att premierna för ”grundlägga­nde hälsovård” ska vara desamma för alla – oavsett om man har en funktionsn­edsättning eller har en kronisk sjukdom.

Det skulle innebära att försäkring­sbolag

i vissa delstater kan få lov att ta ut högre avgifter av redan sjuka.

– Ett stort antal av oss har larmat och pekat på orosmoment, säger den inflytelse­rike republikan­ske kongressma­nnen Fred Upton om lagförslag­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland