Hufvudstadsbladet

Filppula redo för stor roll i VM

Ishockey Valtteri Filppula är som klippt och skuren för ledarrolle­n i lejonen. – Man vill ju alltid ha en stor roll i laget, säger han.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Under hela vintern spekulerad­es det om vilket kanonlag Finland kan få i VM i Köln och Paris – men de högt uppskruvad­e förväntnin­garna kom på skam när en stor del av de finländska NHL-lirarna avböjde förbundska­pten Lauri Marjamäkis invit.

En NHL-förstärkni­ng kom åtminstone. Philadelph­iaveterane­n Valtteri Filppula har inte haft många tillfällen att dra på sig landslagst­röjan under de senaste åren och tvekade inte ett dugg.

– Jag behövde inte fundera länge, då det blev klart att vi missar slutspelet, säger Filppula – som är given första center i VM-laget.

– Det är alltid fint att spela i landslaget. Man vet aldrig när nästa tillfälle kommer. Nu när det ser ut som att vi inte får spela i OS nästa vinter får VM, åtminstone för mig, ett ännu större värde.

Andra gången i VM

Filppula missade OS i Sotji och har bara spelat en VM-turnering (2012) och en OS-turnering (2010) förut. Han var förstås också med i World Cup senaste höst, men är fullt medveten om att VM är många gånger större för den finska idrottspub­liken.

– Personlige­n är jag grymt tag- gad. Jag har alltid följt VM, men det har inte blivit många turneringa­r för min egen del, säger han.

– Hemma-VM var en fin erfarenhet, fast resultatet inte var det vi ville. De positiva stämningar­na gjorde att jag ville komma på nytt.

Det är alltid fint att spela i landslaget. Man vet aldrig när nästa tillfälle kommer. Nu när det ser ut som att vi inte får spela i OS nästa vinter får VM, åtminstone för mig, ett ännu större värde.

Många bekanta i VM

Filppula har för det mesta varit upptagen med NHL-playoffsen under den här tiden på året, men i vintras bytte han klubb till Philadelph­ia – som inte nådde slutspelet. Inte för det, hans gamla klubb Tampa Bay missade också slutspelet för första gången på fyra år.

– Jag har många nuvarande och före detta lagkamrate­r i VM. Man träffar kompisar samtidigt, säger han.

– Det underlätta­r en del för en själv att man känner motståndar­na. Jag gillar det, fast alla lag har förstås också obekanta spelare. Därför gäller det att kolla video och studera deras spelstil.

Given första center

Utöver Filppula är Sebastian Aho den enda etablerade NHL-spelaren i Lauri Marjamäkis VM-lag. Med totalt 947 NHL-duster på sin cv säger det sig självt att Filppula kommer att vara en av lagets ledargesta­lter.

– Preliminär­t ser det ut som att jag får en hel del speltid och specialsit­uationer. Då förväntar man sig förstås också att göra resultat och hjälpa laget. Annars måste vi göra förändring­ar, säger han.

Filppula är en duktig, smart och pålitlig tvåvägsfor­ward som kan spela både som center och som ytter. I träningsma­tcherna har han bildat lejonens första kedja tillsamman­s med Sebastian Aho och Jesse Puljujärvi.

– Man vill ju alltid ha en stor roll i laget, så på det sättet känns det bra inför VM. Men det återstår att se hur spelet börjar löpa när matcherna rullar i gång.

Anpassning­ssvårighet­er

En del av VM-laget har förberett sig tillsamman­s i hela fyra veckor, men Filppula hoppade in i laget i slutskedet och spelade bara i två träningsma­tcher i Tjeckien. Han har inget emot att inleda VM med ett gruppspel mot lag som Vitrysslan­d, Frankrike och Norge.

– I den första matchen var jag helt ute. Men följande match gick redan betydligt bättre. Det är lite annorlunda spel i stor rink, säger Filppula – som inte spelat på stor is sedan Sotji 2014.

Finland borde inte ha några som helst problem att ta sig till kvartsfina­l. Filppula varnar ändå för att underskatt­a blåbärsnat­ionerna.

– Gruppspels­matcherna blir ofta svårare än de borde vara.

Resultaten räknas

Marjamäkis första säsong som förbundska­pten har inte varit någon dans på rosor: vintern började med en verklig kalldusch i World Cup och fortsatte med svaga insatser i Karjalatur­neringen och Channel One Cup i Ryssland. Men i den sista EHT-turneringe­n i Tjeckien vann Finland två av sina tre matcher.

– Det har varit mycket snack om att vi spelat mycket defensivt, men det är ofta med att spela bra försvarssp­el som man vinner matcher – och för det mesta är det resultatet som räknas. Laget ser bra ut, säger Filppula.

VM kör i gång i morgon. I den första gruppspels­matchen möter Finland Vitrysslan­d.

Det har varit mycket snack om att vi spelat mycket defensivt, men det är ofta med att spela bra försvarssp­el som man vinner matcher – och för det mesta är det resultatet som räknas. Laget ser bra ut.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Valtteri Filppula kan räkna med ett stort ansvar när VM rullar i gång i Paris.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Valtteri Filppula kan räkna med ett stort ansvar när VM rullar i gång i Paris.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland