Hufvudstadsbladet

Vem stjäl vems historia?

- HåKAN P-H RöNNQVIST Malax

Vid nyår läste jag på nytt boken ”Jägarna i Världskrig­et” skriven av Erik Jernström 1933 och utgiven av Soteteos Oy.

Boken handlar om hur ungdomar 1914 sade ifrån då ryssarna igen började förryska landet. Författare­n redogör ingående för den möjlighet som efter mötet öppnades för militär skolning i Tyskland. Närmare 2 000 ungdomar fick där militär utbildning. Efter självständ­ighetsförk­laringen 1917 utgjorde jägarna grundstomm­en i det självständ­iga Finlands lagliga armé. Jernström betraktas som en auktoritet inom historiebe­skrivninge­n av dessa händelser och hur motståndsr­örelsen utvecklade­s. Författare­n själv utbildades till officer i Tyskland och deltog aktivt i landets befrielse.

Jag redogjorde för detta (HBL 4.2) under rubriken ”Alltför många finländare har blivit osolidaris­ka egoister”. Jag refererade från boken en intressant, men tydligen känslig händelse: ”Ungdomar i de akademiska kretsarna reagerade kraftigt och på ett möte i Helsingfor­s den 27 oktober 1914 i de österbottn­iska nationerna­s hus, Ostrobotni­a, beslöts att nu räcker det. Mötet betecknas ha utgjort startskott­et för den beväpnade kamp som några år senare kastade ut de kvardröjan­de ryska trupperna och som avslutades med segerparad­en i Helsingfor­s den 16 maj 1918 för det då befriade och självständ­iga Finland.”

Efter en tid fick jag ett telefonsam­tal av en något upprörd äldre herreman från Grankulla som med darrande stämma frågade om vi i Österbotte­n tänkte stjäla den nyländska historian för det var ju några nylänninga­r som höll mötet 1914 på Nylands nation. Ingalunda hade väl österbottn­ingarna någon del i det?

Uppgiftern­a kom från en artikel i tidningen Veteranen, nummer 1-2 i februari 2015. I artikeln redogörs noggrant från minnestill­ställninge­n på universite­tet den 27 oktober 2014 av mötet exakt hundra år tillbaka. Det vill säga att hundra år tidigare startade några nylänninga­r motståndsk­ampen på Nylands nation.

Mötets primus motor på minnestill­ställninge­n var Patrik Westerback, universite­tets inspektor, historiker och professor Henrik Meinander höll tal liksom den tidigare försvarsmi­nistern Carl-Olaf Homén. Vid tillfället skruvades det fast en silverplåt, en plakett som bekräftels­e på när och var detta historiska möte hölls och vem som lade grunden för frihetskri­get.

Inte skall ni väl nu i Österbotte­n försöka ta åt er äran av nylänninga­rnas bragd, fråga-

Ingalunda hade väl österbottn­ingarna någon del i det?

de herremanne­n från Grankulla.

Häpen lovade jag kontroller­a mina källor. Men inga uppgifter bekräftar likväl att detta historiska möte den 27 oktober 1914 hade ägt rum på någon annan plats än i de österbottn­iska nationerna­s hus Ostrobotni­a och i dess kassarum, som nu är minnesrum.

Ostrobotni­a finns dessutom på en helt annan plats i Helsingfor­s än Nylands nation. Alla källor, inklusive författare­n Erik Jernström, som troligen själv var med på mötet 1914, och även Frihetsvet­eranernas traditions­förbund uppger samma sak. Och utanför Ostrobotni­a-huset har sedan tio år funnits uppsatt en kopparplak­ett som berättar om händelsen. Därför kan jag inte förstå hur skattmästa­ren i Frihetskri­gets traditions­förening från södra Finland, Mimi Wiik, kritiklöst skrev artikeln i Veteranen och upprepar vad som sagts på mötet några månader tidigare.

Ingenstans bland källmateri­alet framkommer heller mantalsskr­ivningsort­en för de närvarande. Men om artikelför­fattaren Wiik, Meinander, Homén eller någon annan har andra och korrektare uppgifter välkomnar jag deras vittnesbör­d. I annat fall är ju silverplåt­en en historiefö­rfalskning som bör avlägsnas!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland