Hufvudstadsbladet

Inte tre smedjor

- LEIF JAKOBSSON direktör, Svenska kulturfond­en

Staffan Bruun, frilansjou­rnalist och författare, har under många år förtjänstf­ullt granskat och kommentera­t arbetet inom finlandssv­enska fonder, föreningar och stiftelser. I HBL (29.4) framför Bruun synpunkter som visar att han har skäl att uppdatera sin kunskap om Svenska kulturfond­ens verksamhet.

Bruun har rätt i att Kulturfond­en inte ensam bekostar en svensk ungdomsver­ksamhet i Helsingfor­s östra förorter – lika lite som i de västra eller i någon annan stadsdel. Däremot är fonden en betydande

bidragsgiv­are till så gott som all ungdomsver­ksamhet i huvudstads­regionen och i hela Svenskfinl­and. Kulturfond­en stöder bland annat ungdomsver­kstaden Sveps, DUNK – De Ungas Musikförbu­nd i Svenskfinl­and, förbundet Hem och skola, scoutrörel­sen, ungdomsför­eningarnas verksamhet, Kultur i skolan-verksamhet och många andra projekt inom utbildning­ssektorn.

Under de kommande tre läsåren bekostar vi tillsamman­s med Suomen kulttuurir­ahasto projektet Konsttesta­rna som bjuder alla finländska åttondekla­ssare på två konstupple­velser inklusive resor till och från evenemange­n. Bara för att nämna några exempel.

Kulturfond­en upprätthål­ler ingalunda tre tankesmedj­or. Däremot ger fonden, som en av många finansiäre­r, bidrag på årsbasis till Tankesmedj­an Magma. Magma har under sina närmare fem verksamhet­sår varit en oberoende aktör och debattör i centrala finlandssv­enska frågor och frågor om vårt lands tvåspråkig­het.

Vid regeringss­kiftet för två år sedan uppstod en ny situation med försämrade möjlighete­r att påverka regeringen­s beredning av frågor som är angelägna för det svenska i Finland. Svenska bildningsf­örbundet grundade därför tankesmedj­an Agenda för att lyfta fram dessa frågor i offent- ligheten. Kulturfond­en har på ansökan från Bildningsf­örbundet beviljat bidrag till Agendas verksamhet.

Vi välkomnar en öppen diskussion om Kulturfond­ens verksamhet. För att underlätta diskussion­en publicerar vi alla beviljade bidrag på webbadress­en beviljade. kulturfond­en.fi. Vi informerar också via sociala medier om många av våra aktivitete­r och beslut. Alla intressera­de kan med andra ord lätt skapa sig en uppdaterad bild av vad Svenska kulturfond­ens medel i dag används till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland