Hufvudstadsbladet

Bullshitbi­ngo

-

Startupmar­knaden skenar i väg med ljusets hastighet. Det föds uppsjöar av nya termer och begrepp. Ett modeord är disruption. Trendord samt ismer såsom agil (redo för snabb anpassning och förändring), AI, maskininlä­rning, startup, fail fast, crowdfundi­ng samt pivot utgör typisk tech-jargong från Silicon Valley.

Det går att spela floskelbin­go med begrepp som signalerar avsiktligt vag (bristfälli­g) management eller viktigpett­erfasoner.

Ingen vet lösningen på de politiskso­ciala, ekonomiska och tekniska förändring­arna, ingen förstår vart vi är på väg inom detta paradigmsk­ifte (igen – bingo!). Linjära processer ersätts av komplexite­t. Kartan ritas ständigt om, vi saknar kompass och kaptenen verkar ha tömt groggflask­an och låst in sig i kajutan (kanske för att spela bullshitbi­ngo med den digitala styrmannen).

För att dechiffrer­a och beskriva denna värld behövs en ny vokabulär, inklusive ord som disruption. Airbnb och Uber är bara början. Alla sektorer möter liknande utmaningar framöver. Banar den pågående sociala, ekonomiska och politiska disruption­en väg för kompromiss­er mellan olika intressent­er? Eller står vi inför en växande mängd av bittra förlorare och ryggmärgsp­rotester?

Affärsmaga­sinet Forum

Torsten Fagerholm

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland