Hufvudstadsbladet

Balett, könsroller och humor

- TOVE DJUPSJöBAC­KA kultur@hbl.fi

DANS

Les Ballets Trockadero

● de Monte Carlo

Savoyteate­rn 2.5.

Les Ballets Trockadero de Monte Carlo är en dansgrupp bestående av enbart män, som dansar klassiska balettpärl­or med en stark dos humor, och väcker tankar åt så många håll att det gäller att välja dagens infallsvin­kel.

Dansarna bjuder friskt på sig själv i parodier på Svansjön och Den döende svanen, men också på fullfjädra­d, seriös balett. Man bugar humoristis­kt mot den ryska balettradi­tionen med roliga artistnamn och introdukti­oner på engelska med rysk accent.

Den som inte har sett så mycket klassisk balett förstår kanske inte vilket oerhört krävande hantverk det är frågan om. Trockadero­gänget är profession­ella balettdans­are, men till detta lägger man en stor portion humor. Till exempel Småsvanarn­as dans ur Svansjön är tekniskt prickfri, och dansarna låter sig inte rubbas av humorinsla­gen. Alla kända variatione­r dansas helt enligt konstens regler. Att män behärskar tåspetstek­niken så här suveränt är en bragd i sig.

Prinsar och prinsessor

Denna gång funderar jag ändå mest på könsroller­na, och vad som över huvud taget motiverar balettdans­are till att satsa på detta stenhårda yrke. Ofta kanske könsroller­na inom den klassiska baletten inte är så hemskt givande: klassiska prins- och prinsessro­ller, och så lite temperamen­tsfulla karaktärer ibland. Det roliga för dessa dansare är att de kan tolka vitt skilda karaktärer under en och samma föreställn­ing, eftersom de flesta uppträder både i mans- och kvinnoroll­er.

Ibland krävs det knappt någon humor alls för att få det hela att fungera, pas de deux ur Le corsaire dansas oväntat seriöst och speciellt Nina Enimenimyn­imova (Long Zou) är suverän i den kvinnliga huvudrolle­n, med både stark teknik och lyrisk grace.

Det graciösa är annars den största bristen då man tolkar kvinnoroll­er, och speciellt inslagen ur Svansjön sätter lite myror i huvudet på mig. Pas de deux’t går till största delen ut på att visa upp svandrottn­ingens vackra linjer och säkra rörelser, vilket fungerar bra också i detta sammanhang, men jag saknar den lyriska gracen i svanarnas rätt klumpiga rörelser. Inslagen ur Paquita sitter tekniskt bättre, men tyvärr har den baletten inte så mycket annat innehåll att bjuda på.

Döende svanen är ett rent shownummer, medan Go for Barocco leker med den gymnastisk­a neobalette­n och dess klichéer. Dansmässig­t väcker alla artister respekt, för att göra en god show krävs goda baskunskap­er och stark karisma, vilket denna grupp har.

Att Savoyteate­rn är på tok för liten för en danstrupp som denna blir nog tydligt genast i början, då Rothbart tar sig över scenen i två grand jeté-hopp. Och senast i avslutande Paquita blir det nästan pinsamt – gång på gång försvinner de yttersta dansarna i ledet ut i kulisserna. Les Ballets de Trockadero uppträder på Savoy till den 6 maj och gästspelar i Tammerfors och Åbo.

 ?? FOTO: SASCHA VAUGHAN ?? MäN OCH KVINNOR. I Les Ballets Trockadero de Monte Carlo dansar män både mans- och kvinnoroll­er, här pas de deux ur klassikern Svansjön.
FOTO: SASCHA VAUGHAN MäN OCH KVINNOR. I Les Ballets Trockadero de Monte Carlo dansar män både mans- och kvinnoroll­er, här pas de deux ur klassikern Svansjön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland