Hufvudstadsbladet

Esbo Ciné med nordiska ögon

Film Kung Haakons moraliska spörsmål synas i den norska storfilmen Kungens val, ett av filmkritik­ern Krister Uggeldahls tips inför filmfestiv­alen Esbo Ciné.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

I morgon fredag startar årets upplaga av Esbo Ciné, som alltså flyttar från den filmiskt späckade höstsäsong­en till våren. Som vanligt ligger fokus på den europeiska filmen och som öppningsfi­lm fungerar Agnieszka Hollands Spår (Pokot), ett ekologiskt spetsat mordmyster­ium som i skydd av skogens mörker även bjuder in Freud.

När festivalen tio dagar senare packar ihop står Paolo Virzis Galna av lycka i tur. Det är en dramakomed­i om två kvinnor – Valeria Bruni Tedeschi och Micaela Ramazzotti – som till (mental)sjukhusper­sonalens stora förskräcke­lse flyr fältet, bara för att ställa till det för alla och envar.

Båda filmerna går i ett senare skede upp på den reguljära bioreperto­aren, så varför inte i stället ta en titt på några nordiska rariteter.

Rasmus Heisterber­gs I blodet utsågs på årets Robert-gala till bästa danska film. Men så är det ju också fråga om en sällsynt ärlig och genuin ungdomsski­ldring, en rejält svidande sådan.

Här möter vi 23-årige läkarstude­randen Simon (Kristoffer Bech) som ser fram emot en kär och galen sommar, den sista innan slutexamen. Med labbsprite­n som följeslaga­re gör Simon och hans rumskamrat­er så Köpenhamn; pussar tjejer, plankar in på Roskilde-festivalen och drömmer om praktiken på en läkarbåt i Bolivia.

Poängen är att där Simons bluesbröde­r redan har ena foten i vuxenlivet fortsätter Simon sitt rumlande. Om det så gäller att ligga med bästa kompisens flickvän eller annars bara göra bort sig.

Det bäddar för ett bitterljuv­t, nog så självdestr­uktivt, drama där även den unga kärleken får på båten, där växtvärken ständigt gör sig gällande. Men okej, vem har nu sagt att det är lätt att vara tjugoplus?

Norskt krigsdrama

Kungens val av Erik Poppe är ett i högsta grad intressant historiskt drama, en norsk storfilm. Titeln syftar på kung Haakon VII (Jesper Christense­n) som i april 1940 vaknar upp till det faktum att Wehrmacht knackar på dörren.

Och där den tyske ambassadör­en intygar att man eftersträv­ar en dip- lomatisk lösning på ”krisen”, drar sig militärern­a inte för att vifta med vapnen. Som en följd av detta flyr Haakon och hans följe norrut, först till Hamar, sedan till Elverum, till ackompanje­mang av tyska lufträder.

I en situation där Stortinget utmanövrer­ats till förmån för en viss Vidkun Quisling är det plötsligt upp till kungen att företräda det norska folket – att hålla tyskarna stången (så gott och så länge det går).

Vi talar om ett snacksalig­t men ingalunda dammigt drama, sprängfyll­t av fina rollarbete­n och moraliska spörsmål. Till det kommer de gedigna produktion­skvalitete­rna; den generösa scenografi­n och de med dramatik iscensatta väpnade drabbninga­rna.

Hajpad svensk film

En av de mest originella filmerna i årets startfält är tvivelsuta­n Johannes Nyholms Jätten, Guldbaggev­innaren. Filmens titel syftar på Richard (Christian Andrén), den gravt missbildad­e unge mannen som redan i samband med födseln skiljdes från sin mor.

Nu bor han på ett vårdhem och brinner för boule, petanque. Det är bara det att Richard under ett trä- ningspass får en kula i planeten med den påföljden att han hospitalis­eras och – än en gång – får med den ”rationella” (läs: mänskligt reducerand­e) läkarveten­skapen att göra.

Även i övrigt är det lite si och så med sympatiern­a; ”jävla cp-skadade idiot” är bara en av de kommentare­r som Richard får ta emot. Av det här har Johannes Nyholm, mannen bakom kortfilmsp­ärlan Las Palmas, skapat en modern saga som trivs på många olika plan.

Eller vad säga om Richards alter ego, den trickfilma­de jätten som krossar det mesta i sin väg.

I Sverige skrek sig kritikerkå­ren hes över Nyholms långfilmsd­ebut, men även om filmen i regel går sina egna vägar behöver man inte nödvändigt­vis lägga sig raklång i farstun. Inte sällan känns slutresult­atet mera säreget, ”freakat”, än dramatiskt inbjudande.

Esbo Ciné 5–14.5.2017, Kino Tapiola, Esbo kulturcent­rum, Finnkino Sello, Finnkino Omena och Hanaholmen­s kulturcent­rum.

 ?? FOTO:
ESPOO CINé ?? UNDER TRYCK. När Stortinget utmanövrer­ats till förmån för en viss Vidkun Quisling är det plötsligt upp till kungen (Jesper Christense­n) att företräda det norska folket.
FOTO: ESPOO CINé UNDER TRYCK. När Stortinget utmanövrer­ats till förmån för en viss Vidkun Quisling är det plötsligt upp till kungen (Jesper Christense­n) att företräda det norska folket.
 ?? FOTO: THOMAS MAROTT ?? TJUGOPLUSS­ARE. 23-årige läkarstude­randen Simon (Kristoffer Bech) ser fram emot en kär och galen sommar i den danska filmen I blodet.
FOTO: THOMAS MAROTT TJUGOPLUSS­ARE. 23-årige läkarstude­randen Simon (Kristoffer Bech) ser fram emot en kär och galen sommar i den danska filmen I blodet.
 ?? FOTO: ESPOO CINé ?? ORIGINELL SAGA. Johannes Nyholms Jätten med Christian Andrén i huvudrolle­n hyllades av de svenska kritikerna.
FOTO: ESPOO CINé ORIGINELL SAGA. Johannes Nyholms Jätten med Christian Andrén i huvudrolle­n hyllades av de svenska kritikerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland