Hufvudstadsbladet

Ny skolbrosch­yr ska hjälpa ettornas föräldrar

Hem och skola Konkreta råd för hur man uppmuntrar barnets skolgång och förbättrad interaktio­n mellan föräldrar och lärare. Det vill Förbundet Hem och skola erbjuda de nya förstaklas­sarnas föräldrar med ett färskt material.

- FNB–SPT-JESSICA SUNI

– Det som har den största betydelsen för att barn ska må bra och framför allt lära sig i skolan är föräldrarn­as engagemang. Tanken med materialet är att stärka föräldrar i sitt föräldrask­ap och ge dem ett självförtr­oende, säger Micaela Romantschu­k, verksamhet­sledare för Förbundet Hem och skola.

Tillsamman­s med Heidi Lithén skrev hon broschyren Skolan börjar – välkommen! som ett svar på den respons de fått av föräldrar och lärare ute på fältet. Materialet, som förbundet publicerad­e förra veckan, kommer med jordnära och konkreta tips för hur föräldrarn­a kan stöda sina förstaklas­sare i deras skolgång.

Alla skolor som hör till en Hem och skola-förening kan beställa bro- schyren gratis och vem som helst kan ladda upp den på förbundets hemsida.

”Tala positivt om skolan”

En orsak till att man valt att sammanstäl­la materialet var att skolan tenderar att poängtera vikten av att föräldrarn­a visar intresse för barnens skolarbete, men kanske inte alltid berättar hur man gör det i praktiken.

– Det allra viktigaste är att tala positivt och nyanserat om skolan, inte bara fråga ”Hur var det i skolan?”. En annan viktig sak är läsningen, den är grunden för allt lärande, säger Romantschu­k.

I första hand är materialet avsett för föräldrar men tanken är

också att lärare ska kunna utnyttja det till exempel på föräldramö­ten. Avsikten är att fånga upp även de föräldrar som av olika orsaker inte är så engagerade i skolsamman­hang. Mycket vikt läggs vid att skolan som institutio­n har utvecklats sedan föräldrarn­a var barn.

– Har man en negativ erfarenhet är det väldigt lätt att man överför den här traditione­n på sina egna barn. Men om man blir uppmärksam på att det här kan jag göra annorlunda så finns det alla möjlighete­r, säger Romantschu­k.

Mot en bättre dialog

Förutom relationen till det egna skolbarnet behandlar broschyren vikten av kommunikat­ionen mellan hem och skola. Förr i tiden ringde man från skolan kanske närmast när barnet hade gjort något dåligt eller annars var illa ute. Förbundet hoppas kunna bryta den här negativa kopplingen – åt båda hållen.

– Vi borde komma ifrån kulturen att man bara tar kontakt när det är något som är på tok. Man kan ta kontakt med skolan också när man är nöjd eller bara vill veta vad som händer, säger Romantschu­k.

Hon anser att en bra tumregel är att kontakta läraren via Wilma eller något annat digitalt verktyg i neutrala och odramatisk­a frågor. Om det gäller något mer känsligt är det däremot bättre att ringas eller träffas så det inte uppstår onödiga missförstå­nd.

Romantschu­k uppmuntrar föräldrar till nyfikenhet på vad som händer i skolan och att delta i föräldramö­ten och andra evenemang i den mån det är möjligt. Det här lägger grunden till en öppen dialog.

– Om något bekymrar är det viktigt att man informerar skolan och gör skolan uppmärksam på sådant som händer i hemmet som kan påverka barnets skolgång, säger hon.

En bra tumregel är att kontakta läraren via Wilma i neutrala och odramatisk­a frågor. Om det gäller något mer känsligt är det bättre att ringas eller träffas så det inte uppstår onödiga missförstå­nd.

Micaela Romantschu­k verksamhet­sledare för Förbundet Hem och skola

 ?? FOTO: EVY NICKSTRöM / HBL ARKIV ?? POSITIV INSTäLLNIN­G. För att barn ska klara sig bra i skolan är det viktigt att föräldrarn­a har en positiv inställnin­g tillskolgå­ngen och engagerar sig i barnets läsning. Bilden är från skolstarte­n vid Steinersko­lan Fredrika i Borgå, där de nya...
FOTO: EVY NICKSTRöM / HBL ARKIV POSITIV INSTäLLNIN­G. För att barn ska klara sig bra i skolan är det viktigt att föräldrarn­a har en positiv inställnin­g tillskolgå­ngen och engagerar sig i barnets läsning. Bilden är från skolstarte­n vid Steinersko­lan Fredrika i Borgå, där de nya...
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/
JARNO MELA ?? STöTTA ALLA BARN. Trots att största delen trivs i skolan finns det en växande andel barn som känner ett utanförska­p. Vi borde bli bättre på att stöda alla familjer, säger Micaela Romantschu­k.
FOTO: LEHTIKUVA/ JARNO MELA STöTTA ALLA BARN. Trots att största delen trivs i skolan finns det en växande andel barn som känner ett utanförska­p. Vi borde bli bättre på att stöda alla familjer, säger Micaela Romantschu­k.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland