Hufvudstadsbladet

Finland förteget om förföljels­er

Flera länder pressar Ryssland – men inte Finland

- FNB–TT

Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström och fyra andra europeiska utrikesmin­istrar uppmanar sin ryska motsvarigh­et Sergej Lav rov att utreda rapportern­a om förföljels­e av homosexuel­la i Tjetjenien.

Finland deltar inte i appellen. Utrikesmin­ister Timo Soini som i går träffade Sergej Lavrov vill inte säga över huvud taget om Finland tagit upp frågan med Ryssland.

Fem europeiska utrikesmin­istrar uppmanar i ett brev Sergej Lavrov att utreda rapportern­a om förföljels­erna i Tjetjenien, rapportera­r TT.

De fem utrikesmin­istrarna kommer från Sverige, Storbritan­nien, Tyskland, Frankrike och Nederlände­rna. Finland är inte med här.

– Mitt sätt att verka är att diskutera bilateralt och då ta upp människorä­ttsfrågor, säger Timo Soini efter statsrådet­s öppna sammanträd­e i Borgå.

I brevet från de fem utrikesmin­istrarna uppmanas Moskva att utreda rapportern­a om en händelse i början av april, där hundratals män som misstänks för homosexual­itet ska ha förts bort och torterats.

I brevet nämns bland annat rapportern­a om att flera personer ska ha mist livet i förföljels­erna.

”Vi är djupt oroade av det stora antalet rapporter ... om att homosexuel­la har förföljts och några till och med dödats av delstatsmy­ndigheter på grund av sin sexuella läggning”, skriver de fem utrikesmin­istrarna.

De beskriver det som oroande att frågan inte togs upp under ett möte mellan Lavrov och Tjetjenien­s president Ramzan Kadyrov i april.

”Med anledning av att färska rapporter indikerar att förföljels­e av homosexuel­la fortfarand­e pågår uppmanar vi den ryska regeringen att utreda de fruktansvä­rda rapportern­a och att garantera säkerheten för de aktivister och journalist­er som utreder övergreppe­n.”

I måndags grep rysk polis unga aktivister som demonstrer­ade mot förföljels­e av homosexuel­la män i Tjetjenien vid en förstamajd­emonstrati­on i S:t Petersburg.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland