Hufvudstadsbladet

Muntra ministrar mötte folket

Borgå Varför inte ge medborgarn­a två röster i politiska val, en röst för och en röst mot en kandidat? Spännande tanke, men nej tack. Det var ministrarn­as svar på en publikfråg­a vid gårdagens demokratid­iskussion på Framtidens lantdag i Borgå.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Det var en skara avslappnad­e ministrar som mötte allmänhete­n vid Framtidens lantdag i Borgå i går. Stämningen under diskussion­en om demokratin­s framtid var informell och ministrarn­a tillät sig ett och annat skämt.

När det gäller frågan om att rösta för och mot kandidater såg lantbrukso­ch miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C) en fara. Tillvägagå­ngssättet kan skapa försiktiga och färglösa politiker som inte riskerar göra något som kan väcka kritik, menade han.

– Det brukar finnas ett motstånd mot alla reformer. Risken är då att de som vill förnya saker blir försiktiga, vilket leder till att samhället står stilla.

Också inrikesmin­ister Paula Risikko (Saml) misstänkte att valsättet skulle leda till att kandidater­na dämpar sina åsikter och inte vågar säga vad de egentligen tänker.

– Spontant stöder jag inte förslaget, men visst är det en intressant tanke, sade hon.

Timo Soini, som anlände försenad efter sitt möte med Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov, sade på sitt karakteris­tiskt slagfärdig­a sätt att idén skulle passa honom eftersom han skulle få mycket röster av båda sorterna.

– Tanken är delikat och som den fördomsfri­a person jag är så kan jag ta frågan i betraktand­e, men inte godkänna den direkt. Jag tror att valsättet skulle leda till ett taktikspel.

Digital dialog

En annan publikfråg­a gällde på vilket sätt regeringen tänker utveckla verktyg för digital dialog mellan medborgare och politiker. Kommunoch reformmini­ster Anu Vehviläine­n (C) påminde om att främjandet av digitala tjänster är ett av regeringen­s spetsproje­kt, men betonade användarvä­nlighet och -närhet, och ett begripligt språk så att ingen stängs ute. Den förra regeringen lanserade till exempel tjänster som otakantaa. fi, lausuntopa­laute.fi och kansalaisa­loite.fi, och i onsdags presentera­des kokeilupai­kka.fi, en digital mötesplats för idéer och experiment. Den nya kommunlage­n och den landskapsl­ag som nu bereds innehåller enligt Vehviläine­n också många element för att öka medborgard­eltagande och demokrati.

Paula Risikko sade att det inte alltid är nödvändigt att skapa nya verktyg, utan i stället använda dem som redan finns.

– Till exempel använder skatteförv­altningen Snapchat på ett lysande sätt, sade hon.

Ministrarn­a var också positiva till omröstning­ar och val via internet – förutsatt att de kan genomföras på ett pålitligt sätt.

– Vi har nyligen sett många försök till manipulati­on. Tills vidare får vi nöja oss med stormarna på sociala medier, de håller oss politiker vakna, sade finansmini­ster Petteri Orpo (Saml).

Enligt kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C) är meningen att nätet ska börja användas i omröstning­ar och val. Målet är att göra tröskeln så låg som möjligt för alla att delta.

– Det här vore ett sätt att få de unga att delta aktivare och underlätta till exempel för dem som har svårt att röra sig. Men vi måste se till att valhemligh­eten och integritet­s-

skyddet består och att alla har möjlighet att använda digitala verktyg.

Enligt försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Sannf) kan direkt demokrati fungera i kommunpoli­tiken, men i rikspoliti­ken finns många frågor där det inte lämpar sig, till exempel statsbudge­ten.

Rösträtt vid 16 i kommunalva­l

Att sänka rösträttså­ldern till 16 diskuterad­es också. Statsminis­ter Juha Sipilä (C) och Petteri Orpo stödde båda en sänkning i kommunalva­l.

– Det skulle öka aktivitete­n bland de unga, sade Sipilä.

Demokratid­ebatten följde på statsrådet­s session som också den var förlagd till Borgå i går och för första gången i landets historia hölls inför publik. Evenemange­t var fullbokat – 580 sittplatse­r fanns till förfogande, av vilka de flesta var reserverad­e för allmänhete­n. Under dagen hölls också en rad föreläsnin­gar i aktuella frågor inom samhällsli­v och teknik.

Syftet med Framtidens lantdag var ett försök att göra politik på ett nytt sätt. Kommunikat­ionsproffs­et och Samlingspa­rtiets tidigare partisekre­terare Taru Tujunen, som är en av initiativt­agarna, har kallat evenemange­t politikens Slush.

❞ Det här vore ett sätt att få de unga att delta aktivare och underlätta till exempel för dem som har svårt att röra sig.

Anne Berner om möjlighete­n att ordna omröstning­ar och val via internet.

 ??  ??
 ??  ?? KOMMUNIKAT­ION. Skatteförv­altningen använder Snapchat på ett lysande sätt, sade Paula Risikko.
KOMMUNIKAT­ION. Skatteförv­altningen använder Snapchat på ett lysande sätt, sade Paula Risikko.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? PUBLIKEVEN­EMANG. Finansmini­ster Petteri Orpo, statsminis­ter Juha Sipilä och utrikesmin­ister Timo Soini svarade på frågor från publiken på Framtidens lantdag i Borgå.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA PUBLIKEVEN­EMANG. Finansmini­ster Petteri Orpo, statsminis­ter Juha Sipilä och utrikesmin­ister Timo Soini svarade på frågor från publiken på Framtidens lantdag i Borgå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland