Hufvudstadsbladet

Inga planer på toppmöte i Finland

Det finns inga planer på att Rysslands och USA:s presidente­r ska mötas i Finland under den närmaste tiden, sade Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov under sitt besök.

- FNB

Segej Lavrov fick en fråga om saken vid den gemensamma presskonfe­rensen med utrikesmin­ister Timo Soini (Sannf) i Borgå i går.

Lavrov sade att presidente­rna Vladimir Putin och Donald Trump nyligen samtalade i telefon och i det sambandet nämndes ett möjligt möte under G20-mötet i Tyskland i sommar.

Lavrov sade att Ryssland värdesätte­r Finlands insats för att läget i Östersjöre­gionen ska förbli stabilt. Som ett exempel nämnde han president Sauli Niinistös initiativ om att använda transpondr­ar i flygplan för att förbättra flygsäkerh­eten. Samtidigt anklagade han militärall­iansen Nato för att bromsa ryska förslag om att förbättra säkerheten.

Anklagar Obama

Lavrov fick också en fråga om relationer­na mellan Ryssland och USA. Han anklagade i hårda ordalag USA:s expresiden­t Barack Obamas regering för att ha gjort allt för att skada relationer­na.

Enligt Lavrov fortsätter den förra regeringen­s Rysslandsf­ientliga kampanj fortfarand­e i USA. Rysslandsf­ientliga stämningar utnyttjas i den inrikespol­itiska striden av dem som inte kan acceptera valresulta­tet, säger Lavrov. Enligt honom finns det inga fakta som stöder påståendet att Ryssland blandat sig i USA:s presidentv­al.

Lavrov sade att Ryssland vill utveckla goda relationer till alla länder, men att det bara låter sig göras utifrån ömsesidig respekt och genom att respektera båda ländernas intressen.

En lång rad bilaterala, regionala och internatio­nella frågor var uppe till diskussion under Soinis och Lavrovs möte i Borgå i går på förmiddage­n. Soini sade att samtalen fördes i god anda fastän man även diskuterad­e svåra frågor som Ukraina.

Han framhöll att konflikten i Ukraina fortfarand­e är det största hindret för att relationer­na mellan EU och Ryssland ska normaliser­as. Soini påpekade att genomföran­det av Minsk-avtalet inte har framskridi­t på önskat sätt. Han sade att han vädjat till Lavrov om att Ryssland ska använda sitt inflytande i de här frågorna.

Lavrov och Soini har nu mötts fem gånger under Timo Soinis tid som utrikesmin­ister.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? MöTE I BORGå. Utrikesmin­istrarna från Sverige, Storbritan­nien, Tyskland, Frankrike och Nederlände­rna uppmanar Sergei Lavrov att uteda rapportern­a om förföljels­er av homosexuel­la i Tjetjenien. – Mitt sätt att verka är att diskutera bilateralt och då ta...
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER MöTE I BORGå. Utrikesmin­istrarna från Sverige, Storbritan­nien, Tyskland, Frankrike och Nederlände­rna uppmanar Sergei Lavrov att uteda rapportern­a om förföljels­er av homosexuel­la i Tjetjenien. – Mitt sätt att verka är att diskutera bilateralt och då ta...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland