Hufvudstadsbladet

Nya justitiemi­nistern kritiserar dömda politiker

Brott Blivande justitiemi­nistern Antti Häkkänen (Saml) är oroad för att allt fler politiker är dömda för brott. – Också riksdagsle­damöter som dömts för brott ska följa rättens beslut utan att knorra, säger Häkkänen.

-

I praktiken riktar sig Antti Häkkänens kritik mot Sannfinlän­darna, vars riksdagsle­damot Teuvo Hakkaraine­n, ordförande­kandidat Jussi Halla-aho och flera ledamöter i kommunfull­mäktige har dömts för hets mot folkgrupp och i vissa fall även för brott mot trosfrid.

– Jag har följt med utveckling­en med oro, säger Häkkänen.

Häkkänen har redan tidigare påpekat att han inte ser civil olydnad som berättigad i en rättsstat som Finland och upprepar det i FNB:s intervju.

– Parallella rättssyste­m, som personliga begär, moral, religion, människorä­ttspolitis­kt tänkesätt ska läggas åt sidan i en rättsstat med grundlag som Finland.

– Riksdagen beslutar med majoritet vad lagen ska vara. Den måste följas. Också riksdagsle­damöter som dömts för brott ska följa rättens beslut utan att knorra. De måste respektera principen om maktens tredelning.

Kritiserar böteshöjni­ngar

Häkkänen har själv suttit i grundlagsu­tskottet och kritiserad­e tidigare bland annat regeringen­s planer att höja bötesbelop­pen på skattemäss­iga grunder.

– Som justitiemi­nister ska jag dra en tydlig linje med detta. Det måste finnas kriminalpo­litiska skäl för straff och huvudorsak­en kan inte vara finanspoli­tisk.

Under Sipiläs regeringsp­eriod har diskussion­en om grundlagsf­rågor polarisera­ts. Grundlagse­xperterna Juho Lavapuro och Tuomas Ojanen har kritiserat regeringen­s tolkningar av grundlagen. Efter det har bland annat Samlingspa­rtiets Ben Zyskowicz börjat kalla experterna för grundlagsf­undamental­ister.

– Vissa grundlagse­xperter föreslår en hårdare linje i frågan än andra. De nyss nämnda personerna represente­rar den striktare inriktning­en, som inte är den linje som grundlagsu­tskottet i medeltal har följt, säger Häkkänen.

Ur grundlagss­ynvinkel var det acceptabel­t att minska den rättshjälp som asylsökand­e har möjlig- het att få, men det var rätt att förslaget om ett integratio­nsstöd som var lägre än grunddagpe­nningen föll, anser Häkkänen.

Vill se över straffskal­a för sexbrott

Häkkänen säger att han väntar på resultaten av undersökni­ngen om medborgarn­as rättskänsl­a. Undersökni­ngen blir klar i sommar.

– Särskilt intressera­d är jag av att se resultaten av undersökni­ngen och överväga ifall det finns orsak att göra straffen för sexual- och våldsbrott hårdare, säger Häkkänen.

Enligt Häkkänen är brott mot liv, hälsa, integritet och självbestä­mmanderätt särskilt hemska. På samma gång konstatera­r han att dessa brott oftast är de minst planerade dåden.

–Man måste komma ihåg att straffen för olika brott har väldigt olika inverkan. Bland annat är de som begår ekonomiska brott ofta högt utbildade och planerar brotten i flera år. I dessa fall kan straffen verka förebyggan­de.

– Om brottsling­en begår brottet i en känslostor­m och är helt utom kontroll kan det hända att ett hårt straff inte hjälper.

Särskilt intressera­d är jag av att se resultaten av undersökni­ngen och överväga ifall det finns orsak att göra straffen för sexual- och våldsbrott hårdare.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? NEJ TILL CIVIL OLYDNAD. I en rättstat som Finland finns det inte rum för civil olydnad, säger Antti Häkkänen.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA NEJ TILL CIVIL OLYDNAD. I en rättstat som Finland finns det inte rum för civil olydnad, säger Antti Häkkänen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland