Hufvudstadsbladet

Väckelsepa­stor lämnar kyrkan han grundade

Patrick Tiainen, som grundat den nykarismat­iska rörelsen Word of Faith Church Finland i Karleby, lämnar nu sin egen församling.

-

Patrick Tiainen har också startat små grupper av samma nykarismat­iska rörelse i Nedervetil, Uleåborg, Vasa, Tammerfors, Björneborg, Helsingfor­s och Kuopio. Tiainen skriver på sin egen Facebook-sida att han av egen vilja lämnar sin post som ledare för Word of Faith Church i Finland. Orsaken är att han haft ett utomäktens­kapligt förhålland­e med en man under de senaste månaderna.

På grund av ovannämnda orsaker upplevde han känslor av desperatio­n och begick gärningar i den här sin- nesstämnin­gen, skriver han. Den 29 mars var han med om en allvarlig bilolycka. Efter olyckan har han fått hjälp både av medicinsk personal och av vänner.

– Jag är ansvarig för händelsern­a som inträffat och jag har själv fattat beslutet att stiga åt sidan. Jag behöver nu tid för att få mitt privata liv på fötter igen, skriver han.

På sin Facebook-sida skriver Tiainen också om att han drabbats av hård kritik när han lett kyrkan. Dessutom blev han utbränd på grund av den hårda arbetstakt­en.

För HBL berättade Tiainen i intervjun i fjol att han tagit emot hot:

– Jag visste att jag skulle väcka reaktioner när jag återvände till Finland 2014. Men att få dödshot på vindrutan väntade jag mig inte. Det känns väldigt ofinländsk­t, säger Tiainen som oroar sig över en allmänt ökande tendens att hota och ta till våld.

Iltalehti var först ute med nyheten om pastorns avgång.

HBL träffade Patrick Tiainen sommaren 2016. Läs reportaget på HBL.fi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland