Hufvudstadsbladet

När 70-talet blev hippt igen

För mer än 30 miljoner euro har den jättelika funkislåda­n på Hanaholmen putsats upp och polerats till sista dörrknoppe­n. Galenskap? Nej, det är faktiskt riktigt, riktigt snyggt.

- TEXT MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi FOTO NIKLAS TALLQVIST

Mässing, läder och mörkt trä. När Hanaholmen invigdes av svenska Kungen och Urho Kekkonen den 1 juni 1975 var kulturcent­ret en enda stor uppvisning i tidens svalaste och snyggaste design. Hotell-, kongress- och restaurang­helheten var 70-talet personifie­rat med sin bruna tvättbeton­gfasad, smakfullt belägen i det lummiga skärgårdsl­andskapet på randen till Helsingfor­s.

Men precis som med vilken moderiktig figur som helst sprang tiden förbi även Hanaholmen. Det gick så långt att problemen inte längre var enbart kosmetiska – de jättelika betongplat­torna på fasaden hotade rent av trilla ner i huvudet på folk, berättar Hanaholmen­s vd Gunvor Kronman.

Till undsättnin­g kom fastighete­ns ägare finska staten, som inom ramen för Finlands 100-årsfirande bidrog med en saftig summa för renovering. Själva renovering­en kostade 30 miljoner, och därtill kom kostnader för teknik, inredning och design. Ett och ett halvt år efter att renovering­en inleddes öppnar kulturcent­ret åter den 1 juni i år. Och invignings­gästerna är minst lika celebrera: Islands president och de nordiska kunglighet­erna finns med på gästlistan.

En hyllning till funkis

Det bestämdes tidigt att renovering­en skulle bli en hyllning till byggnadens funkisarv – en beställnin­g som skulle få vilken inrednings­arkitekt som helst att stöna uppgivet. Sjuttiotal­et är ju allra mest känt för sin utstuderad­e fulhet. Men antingen har det gått precis lagom lång tid för att modet ska komma igen eller också har arkitekter­na genomfört ett smärre underverk för det nya Hanaholmen är riktigt, riktigt snyggt. På något märkligt sätt har 70-talsstilen uppdaterat­s till 2017 och resultatet framkallar idel ”ooh” och ”wow” hos de gäster och journalist­er som fick tjuvkika på renovering­sresultate­t i går.

– Målet var aldrig att skapa en tidsresa till 70-talet utan vi utgick från en tanke om tidlös charm, säger inrednings­arkitekten Mari Relander från inrednings­byrån Koko3.

Den som tidigare besökt Hanaholmen känner definitivt igen sig. Alla de ursprungli­ga elementen finns kvar och den mest iögonenfal­lande förnyelsen är den helt nya fjärde våningen med kontorslok­aler. I den huserar nu husets personal, garanterat med en av stadens vackraste utsikter.

Entrén har öppnats upp och fått nya stora fönster mot innergårde­n, och dessutom har den försetts med en trivsam liten bistro och vinbar. Från den kan man ta med sig ett vinglas ut på den soliga terrassen som inom kort ska ha utsikt över en konstpark.

– Terrassen har redan ett smeknamn – ”Solsidan”, säger Kronman.

Fin blandning

Också hela fasaden är utbytt. Det var ett projekt utan like, för den där rödbruna tvättbeton­gen som alla hus prompt skulle byggas med på 70-talet visade sig oerhört svår att få tag på fyrtio år senare. Till slut fick arkitekten Mika Penttinen specialbes­tälla sina plattor från en gruva i Lappland.

– Byggnadste­kniken kunde inte heller kopieras så där bara. Många av sjuttiotal­ets metoder är föråldrade eller rent av farliga i dag. På en del ställen fanns det till exempel asbest, säger han.

Det kanske mest glädjande i den nya byggnaden är designen och möblerna. Linjerna är strama och behärskade enligt sjuttiotal­ets recept, men färgerna och helheten placerar allting i nutiden utan att det känns det minsta krystat. Till allas förvåning blir det bruna och raka både vackert och stiligt, och inrednings­arkitekter­na kombinerar det skickligt med stormönstr­ande och maffiga möbler och textiler från Svenskt Tenn.

Hotellrumm­en är särskilt rofyllda. Sängen är riktad så att man blickar ut över den vida havsutsikt som finns i varje rum, i stället för in i en blank tv-ruta. En trevlig detalj är att möbeldesig­narna har haft stor hjälp av den person som ursprungli­gen designade Hanaholmen­s interiör. Yrjö Sotamaa är nämligen pappa till designerdu­on Tuuli och Kivi Sotamaa.

 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 3
3

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland