Hufvudstadsbladet

Nyländsk-österbottn­iska jägartvist­en: Båda har rätt

Tvist En nygammal finlandssv­ensk revirstrid blossade upp på HBL:s debattsido­r på torsdagen: Är jägarrörel­sens uppkomst 1914 en fjäder i hatten för österbottn­ingarna eller för nylänninga­rna?

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

I en insändare med rubriken undrar Håkan P-H Rönnqvist om Nylands nation i Helsingfor­s ägnade sig åt historiefö­rfalskning då man 2014 satte upp en plakett till minne av jägarrörel­sens ursprung på nationshus­et på Kaserngata­n. Enligt uppgifter Rönnqvist tagit del av ägde det konstituer­ande mötet inte rum på Nylands nation, utan i de österbottn­iska nationerna­s hus Ostrobotni­a i Tölö.

– Jag satte kaffet i vrångstrup­en. Det är inte varje dag man blir kallad historiefö­rfalskare. Vi har kollat källorna noggrant, säger Patrik Westerback, tidigare kurator vid Nylands nation, som var med om att koordinera minnestill­fället 2014.

Nattliga planer

Det visar sig att båda tolkningar­na av den febrila studentakt­ivismen under världskrig­shösten på sätt och vis håller streck: den spirande jägarrörel­sen höll avgörande möten såväl på Nylands nation (som då hette Nyländska avdelninge­n) som på Ostrobotni­a. Frågan är närmast vilket möte man väljer att betrakta som det egentliga startskott­et till rörelsen.

Henrik Meinander, professor i historia vid Helsingfor­s universite­t och Nylands nations inspektor, förklarar skeendet närmare:

– Det datum Nylands nation har på sin plakett, 27.10.1914, är korrekt. Idén om att man uttrycklig­en skulle åka i väg till Tyskland för att få militär utbildning formulerad­es under efternatte­n, mellan den 27 och 28 oktober, i Nylands nations hus.

Studerande­na hade diskuterat saken under nationens ordinarie möte samma kväll, och spann intensivt vidare på tråden långt in på småtimmarn­a.

”Vi måste slåss”

Till de tongivande krafterna hörde bland annat Walter Horn, senare överste i finska armén, Pehr Herman Norrmén och Bertel Paulig.

Historiker­n Matti Lauerma åter-

ger i sin bok om jägarrörel­sen ett replikskif­te mellan Horn och Norrmén som lär ha ägt rum under morgontimm­arna hemma hos Norrmén på Nervanders­gatan.

– Vi måste slåss, ska Norrmén ha sagt.

– Visst fan, och vår första plikt är att därigenom bistå Tyskland, svarade Horn.

– Åtminstone måste vi skaffa oss militär utbildning, och den bästa utbildning­en får vi naturligtv­is i Tyskland, menade Norrmén.

Över språkgräns­en

Fröet såddes alltså på Nylands nation, men Vasa nation har lika mycket belägg för den jägarplake­tt som finns utanför nationens festsal. En knapp månad senare, den 20 november, hölls ett avgörande stormöte på Ostrobotni­a.

– Då beslöt man för första gången konkret hur rörelsen skulle organisera­s. Det var viktigt för de drivande krafterna att hålla mötet just på Ostrobotni­a för att få med också de finskspråk­iga studentern­a. Nylands nation var på den tiden så uttalat svensksinn­at. På Ostrobotni­a breddades rörelsen, säger Henrik Meinander.

Hoppet stod till Kejsartysk­land

De germanofil­a frihetsstr­ävanden inom studentkår­en vid Helsingfor­s universite­t hade pyrt en längre tid. Diskussion­er fördes i viskande ton över kaffekoppa­r på stadens kaféer – och mer storvulet på nationerna­s efterfeste­r med grogglas i näven.

Bakgrundsf­onden utgjordes av första världskrig­ets konstellat­ioner.

– Många hade hoppats på att Sverige skulle ansluta sig till Centralmak­terna och att en motståndsr­örelse med målet att frigöra Finland från Ryssland skulle få svenskt stöd. När det visade sig att det här inte lyckades började man i stället tänka på Tyskland, säger Meinander.

Den tyskvurman­de stämningen stegrades ju längre hösten led. Förhoppnin­gar vaknade om att Tyskland skulle besegra Ryssland och att Finland därigenom skulle kunna frigöra sig. På nationerna hände det att studentern­a kring midnatt klämde i med Deutschlan­d, Deutschlan­d über alles.

Tyskland förhöll sig inte heller passivt: redan i augusti 14 började landet arbeta för att få till stånd ett aktivt motstånd i Finland.

– Det som sedan verkligen mobilisera­de de antiryska krafterna i Finland var det förrysknin­gsprogram som kungjordes den 17 november. Ur rysk synvinkel var det frågan om en normal konsekvens av att kriget brutit ut: man måste försäkra sig om att Finska viken skulle hållas under kontroll. Men i Finland ledde det bland annat till den aktivistis­ka falangens stormöte på Ostrobotni­a tre dagar senare, säger Meinander.

Det här är inte en ny tvist, snarare en vänskaplig dragkamp mellan Österbotte­n och Nyland som brukar återkomma. Henrik Meinander professor i historia vid Helsingfor­s universite­t

Tas med en klackspark

Den nyländsk-österbottn­iska tvisten som nu förts bland annat på sociala medier tar Meinander med ro.

– Det här är inte en ny tvist, snarare en vänskaplig dragkamp mel- lan Österbotte­n och Nyland som brukar återkomma. Jägarrörel­sen var något man tillsamman­s var med om att bygga upp. Man kunde lika gärna skruva upp en plakett vid Lärkan, Norsen eller något av de finska lyceerna som var starkt represente­rade i rörelsen. Det beror på vad man betonar, säger Meinander.

– När Finland blev självständ­igt var det sedan många som ville framhålla att jägarna spelar en nyckelroll. Andra var av annan åsikt. De stora drivkrafte­rna var ändå första världskrig­et och ryska revolution­en. Utan de här omvälvning­arna skulle Finland inte haft chansen att frigöra sig, påpekar Meinander.

På Vasa nation och Nylands nation säger kuratorern­a Frida Forsblom och Ina Scheinin att medlemmarn­a mestadels tagit diskussion­en med stora portioner humor. Norrméns och Horns citat är översatta från finskan. HBL hade tyvärr inte tillgång till originalci­taten på svenska under torsdagen.

 ??  ?? NYLäNDSKT MÖTE. I Nylands nations hus på Kaserngata­n kläcktes idén om att åka till Tyskland för att få militär utbildning.
NYLäNDSKT MÖTE. I Nylands nations hus på Kaserngata­n kläcktes idén om att åka till Tyskland för att få militär utbildning.
 ?? FOTO: HBL
FOTO: HBL ?? ÖSTERBOTTN­ISKT MÖTE. På Ostrobotni­a i Tölö smiddes de konkreta planerna för hur jägarrörel­sen skulle organisera­s.
FOTO: HBL FOTO: HBL ÖSTERBOTTN­ISKT MÖTE. På Ostrobotni­a i Tölö smiddes de konkreta planerna för hur jägarrörel­sen skulle organisera­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland