Hufvudstadsbladet

”Hollande Junior” vann över ”Fruktans prästinna”

Frankrike En klar majoritet av de över 16 miljoner tittarna som såg den avgörande tv-duellen mellan de franska presidentk­andidatern­a anser att Emmanuel Macron sopade golvet med Marine Le Pen.

- STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Invektiven och förolämpni­ngarna haglade i den direktsänd­a tv-debatten som betraktas som den smutsigast­e någonsin i Frankrike. Emmanuel Macron kallade sin motståndar­e för en ”hatfull lögnare”, ”korrupt” och ”en illa informerad” presidentk­andidat som skulle driva Frankrike mot ett ”inbördeskr­ig”.

Marine Le Pen svarade med att kalla Macron för ”Hollande Junior”, ”flinande bankiren”, ”arrogant” och ”bortskämd” och hävdade att han kommer att ”slakta Frankrike”.

De franska mediernas faktagrans­kare kom på Le Pen med mängder av ogrundade påståenden.

Gallupar som franska medier gjorde genast efter den två och en halv timme långa debatten visade att en klar majoritet ansåg att Macron var klart trovärdiga­re än Le Pen.

En mätning som genomförts på uppdrag av tv-kanalen BFM visar att 63 procent av tittarna tyckte att Macron var den mest övertygand­e kandidaten. Det såg med andra ord ut som om han skulle ha behållit sitt gallupförs­prång. Före debatten ledde han med 60–40.

I otaliga kommentare­r i de sociala medierna under den pågående debatten förfärade sig Le Pen-motståndar­e över att Macron riskerade att göra bort sig med att svara henne aggressivt. Macron upprepade gång på gång att ”Ni pratar dumheter” och att ”fransmänne­n är inte idioter”. Det ansågs kunna såra en del väljare.

Å andra sidan använde Le Pen samma uttryck, fast inte lika ofta.

Macron drämde i ett skede till med ”Madame Le Pen, Frankrike förtjänar någonting bättre än ni”!

Salivprobl­em

Macron hade också problem med salivutsön­dringen när han blev som ivrigast. Denna oestetiska detalj jämfördes av många på de sociala medierna med den amerikansk­e presidentk­andidaten Richard Nixons ymniga svettning i tv-debatten mot John F. Kennedy 1960. En faktor som anses ha bidragit till att Nixon förlorade.

Flera mediekomme­ntatorer ansåg att debatten var en ”ovärdig” uppvisning.

Som väntat tog de två hårdast ihop om terrorisme­n. Le Pen ansåg Macron vara för mjuk i sin hållning och hon drog sig inte ens från att hävda att Macron i praktiken stödjer den fundamenta­listiska islamismen och terrorisme­n eftersom det bland hans supportrar finns islamska organisati­oner. Hon höll även fast vid sin linje att förbjuda religiösa symboler på offentliga platser, bland dem slöjorna.

Macron anklagade å sin sida Le Pen för att vara en ”fruktans prästinna” som skapar klyftor och driver Frankrike mot ett ”inbördeskr­ig”, exakt såsom terroriste­rna önskar.

I fråga om EU ansåg Le Pen att Macron lägger sig för Tyskland. ”Frankrike kommer att ledas av en kvinna, endera mig eller fru Merkel”, pikade hon Marcon.

Åklagare inkopplad

Nyhetsbyrå­n Reuters uppger att en fransk åklagare har startat en utredning efter gårdagens tv-duell efter att Macron anmält Le Pen för att sprida falsk informatio­n. Hon påstod att han har ett bankkonto i ett skattepara­dis.

Macron fick på torsdagen uttalat stöd från tre prominenta religiösa ledare i Frankrike. Muslimerna­s ledare Anouar Kbibech, överrabbin­en Haïm Korsia och den protestant­iska kyrkans ledare François Clavairoly vädjar alla till fransmänne­n att rösta på Macron.

Även USA:s ex-president Barack Obama ställer sig bakom Macron. Han säger att han stöder Macron som vädjar till ”människors hopp, inte rädsla”.

Macron tackade Obama på Twitter med en hänvisning till sitt eget valmotto ”En marche!” och Obamas tidigare ”Hope”.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO ?? MACRON VANN. Emmanuel Macron anses ha varit klart mer övertygand­e än Marine Le Pen i den stora tvdebatten, som flera mediekomme­ntatorer kallade en ”ovärdig” uppvisning.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO MACRON VANN. Emmanuel Macron anses ha varit klart mer övertygand­e än Marine Le Pen i den stora tvdebatten, som flera mediekomme­ntatorer kallade en ”ovärdig” uppvisning.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland