Hufvudstadsbladet

Tuppar, hönor och pudlar

-

●●”Du vet att tuppen ljuger så fort han öppnar näbben, men du vet inte om hönan har lånat sina fjädrar”

– Georgiskt ordspråk

Vid en genuskonfe­rens i höstas höll Victoria Kawesa en gästförelä­sning där hon visade en power point-presentati­on med ett tjugotal formulerin­gar. Vad hon inte berättade var att hon hade hämtat flera av meningarna från en annan doktorands arbete. Nu har Kawesa polisanmäl­ts för plagiat av den försmådda forskaren på uppmaning av doktorandk­ommittén vid Göteborgs universite­t. Detta enligt Aftonblade­t.

Där andra politiker har fallit på korruption och utomäktens­kapliga affärer verkar slarv med de akademiska fotnoterna ganska beskedligt (även om det kanske borde vara kriminellt att hålla power pointprese­ntationer). Men trenden med lånta fjädrar inom FI:s toppskikt slutar inte där.

Gudrun Schyman åkte fast i början av 00-talet för plagiat då hon som nykontrakt­erad krönikör för Kristianst­adsbladet skrev en text som till stora delar visade sig vara tagen från en artikel i Sveabladet, en tidning för utlandssve­nskar.

Denna lilla fadäs hindrade henne inte från att bli FI:s partiledar­e några år senare.

En annan kvinna som blivit påkommen med fingrarna i textbur- ken är Melania Trump. På republikan­ernas nationella konvent förra året höll hon ett tal som i mångt och mycket ekade av Michelle Obamas tal från 2008. För detta har hon blivit hånad, kanske så mycket och elakt att hon i dag väljer att bo kvar i New York och undvika offentligh­eten som first lady i Vita huset.

●●Vi har sett hur potentater som Donald Trump, Recep Erdogan och Vladimir Putin oförblomme­rat ljuger journalist­er och sina väljare rakt i ansiktet.

Likt omnipotent­a demiurger, skapare av sinnevärld­en, är det deras ord som är sanningen, allt annat är fejknyhete­r. Det är i mångt och mycket ett manligt maktspråk.

När Donald Trump helt uppenbart ignorerar frågor utövar han dessutom en patriarkal­isk härskartek­nik genom osynliggör­ande, (för att låna FI:s terminolog­i).

Men finns det någon skillnad på hur manliga och kvinnliga politiker tar sig friheter med sanningen? Går det ens att som skribent diskutera i termer av manligt och kvinnligt i dag utan att begå intellektu­ell harakiri? Går det ens att diskutera plagierand­e utan att dekonstrue­ra begrepp som sanning, verklighet och autenticit­et?

Här kommer lite oväntat postmodern­ismen och litteratur­kritiken till de plagierand­e kvinnornas försvar. I det postmodern­a samhället är vi alla kopior, även våra tankar, ord och känslor saknar helt originalit­et. På så sätt blir Schymans lånade passager sanna eftersom ursprungst­exten i någon mening också bygger på tidigare texter.

Om massmedia som press och radio är barn av modernisme­n med tydliga sändare och mottagare så verkar sociala medier som en resonansbo­tten till det postmodern­a där vi via våra filterbubb­lor skapar våra egna subkulture­lla ideologier genom fragmentis­ering.

Hur lite intressera­de vi är av sanning och källkritik märks inte minst på alla bilder med bevingade citat som vi återpostar på Facebook. Många är helt osanna, minst lika falska som det ”georgiska ordspråket” jag inledde denna krönika med. Det hittade jag på i morse till morgonkaff­et. För även journalist­er ägnar sig åt att plagiera, ibland illvilligt men ofta omedvetet när man plockar i minnet efter formulerin­gar.

Nu har alla de nämnda kvinnorna här ovan bett om ursäkt eller gett förklaring­ar. Och om man skulle drista sig till att peka ut någon skillnad mellan manligt och kvinnligt så är det förmågan att erkänna fel. Det är helt enkelt svårt att se tuppar som Putin eller Trump göra en pudel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland