Hufvudstadsbladet

Prins Philip går i pension

91-åriga drottning Elizabeth har inga planer på att dra sig tillbaka, men nu vill hennes make gå i pension. Prins Philip, snart 96, slutar i höst med officiella uppdrag, meddelar brittiska hovet i en kommuniké.

- FNB–TT

Ryktena började gå i onsdags kväll – något stort var på gång i Storbritan­niens kungahus. Mitt i natten kom en kallelse om ett akut möte i London under torsdagen.

I väntan på besked hann internet nästan smälta av spekulatio­ner – var det någon som hade dött? Skulle drottninge­n abdikera? Eller är det dags för prins Harry att förlova sig?

Därför blev det något av en antiklimax när hovet i samband med det blixtinkal­lade mötet gick ut med informatio­nen att Philip pensionera­r sig.

Beslutet gäller dock först från och med september. Och rojalister som måhända varit nervösa kring prinsens kända förmåga att inte alltid säga rätt sak vid rätt tillfälle kan inte slappna av helt. Av kommunikén framgår att ”han kan komma att välja att delta i en del allmänna evenemang då och då”.

På gudstjänst

Paret är uppenbarli­gen vid god hälsa. Prins Philip var pigg och glad på ett cricketeve­nemang i onsdags, samtidigt som drottninge­n träffade premiärmin­ister Theresa May. Och på torsdagen deltog de i en gudstjänst i London.

Hovet är också noga i kommunikén med att drottning Elizabeths göromål inte påverkas: ”Hennes majestät kommer att fortsätta att sköta ett fullödigt program av officiella engagemang, med kungafamil­jens fulla stöd”.

Därmed förblir hennes enda antydan till pensioneri­ng att hon inte längre reser långt. I samband med ett besök i Australien 2011 meddelades att det var sista gången hon gav sig i väg på sådana resor.

”Var ett viktigt stöd”

Prins Philip har varit populär hos den brittiska allmänhete­n, trots många grodor genom åren, enligt Mats Bergquist, Sveriges ambassadör till Storbritan­nien 1997–2004. Han säger att det inte är konstigt att den åldrade prins Philip inte längre kan utföra sina offentliga plikter.

– Men det är klart att för drottninge­n har han varit ett viktigt stöd, så för henne är det en förlust att han inte kan vara med, säger Bergquist till TT.

Han tror dock inte att drottning Elizabeth kommer att följa prinsens exempel.

– Nej, det tror jag inte, om inte omständigh­eterna gör att hon inte kan uppträda offentligt. Det sa hon ju när hon tillträdde ämbetet 1952 mer eller mindre rakt ut, att hon inte kommer att abdikera. Hon kommer att fortsätta pliktens vandring som hon alltid har gjort, säger Bergquist.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/BEN STANSALL ?? I TJäNST. Den 11 april deltog drottning Elizabeth och maken prins Philip när man öppnade ett nytt elefantcen­ter på djurparken Whipsnade norr om London.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/BEN STANSALL I TJäNST. Den 11 april deltog drottning Elizabeth och maken prins Philip när man öppnade ett nytt elefantcen­ter på djurparken Whipsnade norr om London.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland