Hufvudstadsbladet

Marjamäki har kyla inför VM: ”tänker njuta av varje dag”

Ishockey Förbundska­pten Lauri Marjamäki har haft en tung start i landslaget – och hans uppgift blir inte lättare i VM i Köln och Paris. – Det gäller bara att leva i stunden, säger han.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Lauri Marjamäkis första landslagst­urnering slutade i en total kollaps i World Cup: tre matcher och tre förluster. I Karjalatur­neringen ställde Finland upp med sitt bästa tillgängli­ga lag, men lyckades bara besegra ett svagt Tre Kronor.

I EHT-turneringa­rna i Ryssland och Sverige tog Finland bara två segrar – och under vinterns lopp började spekulatio­nerna om Marjamäki faktiskt är rätt man på rätt ställe. Nu är sanningens ögonblick inne, då VM står för dörren.

– Det har blivit både förluster och segrar. Det känns som att jag själv har lärt mig mest av förlustern­a, säger Marjamäki.

– Efter 22 år som klubblagst­ränare har den här säsongen gett mig en hel del. Jag har märkt vilka saker som gjorts bra och vilka som måste göras bättre. Det är fint att allting nu kulminerar i VM.

Nya erfarenhet­er

Marjamäki skördade framgångar som klubblagst­ränare i Blues och Kärpät, men i landslaget har han fått märka hur annorlunda allting är. Det finns inte mycket tid att bekanta sig med spelarna och köra in nya spelsystem – under säsongens gång har ett tjugotal lirare gjort sin landslagsd­ebut i lejontröja­n.

– Träningen har en ganska liten andel av helheten, då man kör två träningspa­ss och tre matcher och sedan har två månader paus före följande landslagss­amling. Men det är vardag på den här positionen. Jag har tvingats lära mig och växa in i min roll, säger Marjamäki.

Marjamäki beskrivs som en noggrann och analytisk coach, som gärna har möten med spelarna, visar videosnutt­ar och ger detaljerad­e direktiv till spelarna. Han har hela tiden talat om att VM-lägret ger betydligt mera tid att sammansvet­sa laget.

– Det är helt annorlunda att vara tillsamman­s med laget i fyra veckor, träna, spela och ge feedback, säger han.

– Flera av spelarna har varit med ända från början. Jag tror det är en styrka. Vi har gjort många grejer, också utanför isen som sammansvet­sat laget. Många har sagt att de först nu har förstått hur viktiga förberedel­serna är.

Flera återbud

På pappret har Finland ett av de svagaste lagen i mannaminne: Valtteri Filppula är den enda etablerade NHL-förstärkni­ngen, vid sidan om Sebastian Aho som bara gjort en säsong i Nordamerik­a. Det har spekulerat­s om att några av de meriterade NHL-lirarna inte har förtroende för Marjamäki efter World Cup och därför avböjde.

– Vi visste hela tiden med Jere (GM Jere Lehtinen) att en del av spelarna har otrevliga skador och att en del har ett kontrakt som går ut i vår. Det handlar bara om ett par tre spelare som kunde ha blivit aktuella, men som bara inte hade energi för ett VM, säger Marjamäki.

– I VM spelas det så högklassig ishockey att man måste vara hundraproc­entig, både fysiskt och psykiskt.

Sju nykomlinga­r

Hela sju spelare gör sin VM-debut i Paris, bland dem den tilltänkta målvaktset­tan Joonas Korpisalo och lovande Jesse Puljujärvi. Men det finns förstås också erfarna lirare i gänget, som trotjänare­n Lasse Kukkonen och Juuso Hietanen.

– Jag tror det till och med kan vara en styrka, att vi har en viss fräschhet och passion. Nykomlinga­rna har inga trauman sedan tidigare. De är glada och begåvade killar som bara spelar, säger Marjamäki.

– Flera av de ledande spelarna har varit med ändå från början av VM-lägret. De vet hur allting fungerar, de har spelat förut, vunnit förut och vet hur det är att spela i VM. Jag tror det kommer att ha mycket stor betydelse.

Gav stormvarni­ng

Några av Marjamäkis spelarval väckte en del förvåning. Inte minst kanske HIFK-stjärnan Juhamatti Aaltonen, som hade en minst sagt usel vår.

– Jag litar på alla spelarna. Det fanns klara skäl för att välja var och en. Det behövs olika spelare för olika roller.

I den avslutande EHT-turneringe­n i Tjeckien visade lejonen dock lovande takter genom att besegra både Ryssland och Sverige. Bara värdnation­en Tjeckien var snäppet bättre.

– Vi visade att det här är ett bra och slagkrafti­gt lag. Laget blir ännu bättre då vi får mer erfarenhet och känsla av att spela tillsamman­s, säger Marjamäki.

Vill njuta

I eftermidda­g är det dags för Marjamäkis elddop, då Finland möter Vitrysslan­d i gruppspele­t i Paris. Han tar ingen stress.

– Såklart, som tränare har man alltid press på sig. Det var tufft att vara chefsträna­re för Kärpät och det är säkert press på landslaget­s chefsträna­re. Men det beror på hur man förhåller sig till stressen, säger Marjamäki.

– För mig är det viktigt att jag gör mitt jobb så bra som möjligt och det kräver jag också av spelarna. Vi ska leva i stunden, då kan helheten också bli bra.

I Finland har Marjamäkis trupp dömts ut som ett av de sämsta VMlagen någonsin. Samtidigt förväntar sig folket alltid att lejonen slåss om VM-guld. Marjamäki tar det piano inför sin VM-debut.

– Jag tänker njuta av varenda dag, precis som jag gjort hittills. Jag hoppas att spelarna också gör det. Finland-Vitrysslan­d kl. 17.15. Matchen direktsänd­s av MTV3. HBL:s Niclas Lönnqvist refererar på svenska.

Flera av spelarna har varit med ända från början. Jag tror det är en styrka. Vi har gjort många grejer, också utanför isen som sammansvet­sat laget. Lauri Marjamäki

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? foto: LeHtikuva/veSa MoiLanen ?? långt vM-lägeR. Lauri Marjamäki har haft gott om tid att köra in sitt spelsystem och svetsa samman laget.
foto: LeHtikuva/veSa MoiLanen långt vM-lägeR. Lauri Marjamäki har haft gott om tid att köra in sitt spelsystem och svetsa samman laget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland