Hufvudstadsbladet

Puljujärvi­s VM på sidospår

Ishockey Jesse Puljujärvi är besviken över att bli petad inför VM-premiären.

- Hbl-fnb

Lejonen körde i går en vass träning inför VM-premiären i Paris i dag. Men Jesse Puljujärvi såg inte särskilt vass ut – förståelig­t nog eftersom han står utanför uppställni­ngen och är en så kalllad 13:e anfallare.

Puljujärvi smällde iväg pucken i huvudsak för sig själv när de övriga spelade i femmor och övade power- och boxplay.

– Jag skulle nog vilja spela så det är ju en besvikelse. Det hjälper inte annat än att träna, säger Puljujärvi.

18-åriga Puljujärvi hade varierande framgång under sin första säsong i Nordamerik­a, men han väntade sig en bra roll i VM.

– Det var lite snack före VM att det skulle finnas en roll i femmorna men det är tränarna som fattar besluten. Det kan jag inget åt, säger Puljujärvi.

Får sin chans

Chefsträna­ren Lauri Marjamäki säger att man i förväg kom överens om en ”ärlig chans att visa upp sig” för Puljujärvi.

– Jag tror att Jesses tillfälle kommer ännu i den här turneringe­n. Jag har varit med Lejonen i ett par mästerskap och alla har nog behövts, säger Marjamäki.

Många frågar sig hur det här påverkar Puljujärvi­s självförtr­oende. Marjamäki, som tränat Puljujärvi i Kärpät, anser att man inte behöver oroa sig för det.

– Vi har ett kriterium, att vi inte till VM tar ut spelare som behöver ”bäras upp”. Här spelar vi många matcher i tät takt och självförtr­oendet är det viktiga. Jesse har alltid haft stort självförtr­oende och passion för att spela. Jag tror inte här är något problem.

I VM-premiären i grupp B på fredag möter Finland Vitrysslan­d. Gårdagens träning var den sista före matchen så femmorna verkar spikade. Officiellt tillkännag­es uppställni­ngen i matchen först i dag.

Pihlström spelar center

Utifrån torsdagens träning utgör Sebastian Aho, Valtteri Filppula och Miro Aaltonen förstakedj­an.

Beslutet att energiska yttern Antti Pihlström ska spela center har väckt förvåning. Han har Mikko Rantanen och Veli-Matti Savinainen på flankerna.

– Jag har varit center senast för kring 20 år sedan. Men det känns ändå ganska häftigt. Jag har fått ny passion för spelet, säger Pihlström med ett leende.

Finlands förstemålv­akt torde vara NHL-målvakten Joonas Korpisalo, som till vardags spelar i Columbus Blue Jackets.

Rutinerade backen Lasse Kukkonen är Lejonens kapten medan Filppula och Topi Jaakola har utsetts till vice kaptener.

Vitrysslan­d har några stjärnor i sitt lag, bland andra bröderna Sergej och Andrej Kostitsyn, som har spelat i NHL. Chefsträna­re är kanadensar­en Dave Lewis.

 ?? Foto: LeHtikuva/veSa MoiLanen ?? besvIken. Jesse Puljujärvi hade räknat med en större roll i VM.
Foto: LeHtikuva/veSa MoiLanen besvIken. Jesse Puljujärvi hade räknat med en större roll i VM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland