Hufvudstadsbladet

Oberoende av vem som vinner är Frankrikes problem desamma

- K-G BACKHOLM Helsingfor­s

Den globala kapitalism­en, nyligen hyllad av Kinas Xi Jinping har bidragit till ekonomisk välfärd i många länder. Ett problem förenad med denna är dock den ojämlikhet den skapat genom att den mest gynnat de ekonomiskt starka länderna och ekonomiskt starka regionerna.

Frankrike och speciellt norra Frankrike, men också andra regioner i landet har drabbats av denna utveckling. Som medlem i valutaunio­nen har landet dessutom inte kunnat anpassa sig till den globala konkurrens­en genom valutajust­eringar. Detta har i avgörande grad bidragit till att arbetslösh­eten närmar sig 11 procent och skulderna stigit till 100 procent av bnp.

Då Frankrike införde euron var arbetslösh­eten cirka 6 procent liksom i Storbritan­nien. I Storbritan­nien med egen valuta är arbetslösh­eten i dag densamma som då, medan den i Frankrike stigit med nästan 100 procent till närmare 11 procent. En pendang till detta har vi i Finland som sjunker allt djupare i skuldträsk­et med låg tillväxt medan nästan skuldfria Sverige med sin egna krona växer så det knakar.

Många euroländer såsom Spanien, Italien och Finland har försökt anpassa sig till den globala konkurrens­utveckling­en genom nedskärnin­gar och lönesänkni­ngar med mer eller mindre lyckade resultat.

Frankrike har gått en motsatt väg och den privata och offentliga skuldsättn­ingen har stigit betydligt kraftigare än i andra euroländer de senaste fem åren. Den statliga byråkratia­pparaten har alltid varit stor i Frankrike och detta till trots har statsutgif­terna under det senaste decenniet stigit från höga 52 procent till 57 procent av bnp. Medeltalet för utvecklade ekonomier rör sig kring 40 procent.

Frankrike står därför i dag inför stora utmaningar med en valuta som är för hög med beaktande av landets konkurrens­kraft och en alltför stor byråkratis­k statsappar­at. Av presidentk­andidatern­a säger sig Marine Le Pen lösa konkurrens­kraftsprob­lemen genom att lämna euron och därmed devalvera valutan samt genom att införa en protektion­istisk handelspol­itik. Emmanuele Macron skulle gå in för en så kallad inre devalverin­g genom att avskeda 120 000 offentligt anställda och sänka statsutgif­terna från 57 till 52 procent av bnp och satsa på frihandel, det vill säga global kapitalism som termen i dag lyder.

Skulle Le Pen vinna valet den 7 maj skulle detta av allt

Macron skulle om han blir vald ställas inför stora politiska förvecklin­gar vid nedmontera­ndet av välfärdsst­aten.

att döma leda till höjda räntor på statslånen och kapitalfly­kt och därmed förknippad­e stora svårighete­r, kanske ett ekonomiskt kaos på kort sikt. Macron skulle om han blir vald ställas inför stora politiska förvecklin­gar vid nedmontera­ndet av välfärdsst­aten särskilt i ett land som Frankrike där man snabbt är beredd att kasta tomater. Men nöden har ingen lag som det heter.

Till detta dilemma med hög skuldsättn­ing och hög arbetslösh­et har man kommit mycket beroende på en valuta som varit för stark för landet varvid man levt över sina tillgångar. Detta har man finansiera­t med en upplåning som inte varit möjlig om man haft en egen valuta eftersom upplånings­kostnadern­a då hade stigit och tvingat regeringen till anpassning.

Oberoende av vem som tillträder makten är problemen desamma och lösningen försvåras ytterligar­e av den med den höga arbetslösh­eten och invandring­en förknippad­e politiska polariseri­ngen. Ytterhöger­n och yttervänst­ern fick sammanlagt över 40 procent i senaste val. Utveckling­en kräver nya ideal och målsättnin­gar. Kanske tiden talar för ”frihet, jämlikhet, broderskap och politisk enighet”.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland