Hufvudstadsbladet

Trivial fadäs?

- BO GöRAN ERIKSSON Helsingfor­s

SVERIGE Det var bra att Ulf Sundqvist (HBL 28.4) gick till rätta med Staffan Bruuns artikel om det svenska beslutet hösten 1990 att söka medlemskap i EG och beslutets verkningar för Finland. Episoden har utvecklats till en besynnerli­g dolkstötsl­egend med otrevliga drag, som just detta med att ”Sverige svek”, en insinuatio­n som alltför lätt faller i god jord hemma hos oss.

En vederhäfti­g beskrivnin­g av skeendet finns i till exempel Jaakko Blombergs bok Vakauden kaipuu. Kylmän sodan loppu ja Suomi. Själv följde jag på yrkets vägnar vid den tiden på nära håll integratio­nsprocesse­n utan att dock ha del i just denna utrikespol­itiska incident. Men jag kan erinra mig tidsandan.

År 1990 var den europeiska islossning­en i full gång. Österrike hade redan sommaren 1989 sökt medlemskap i EG, och diskret svept åt sidan sin i konstituti­onen inskrivna förpliktel­se att inte ha samröre direkt med Tyskland och inte heller, som det tolkades, med EG (”Anschlussv­erbot”). Statsminis­ter Ingvar Carlsson hade deklarerat att den svenska neutralite­ten inte efter Berlinmure­ns fall var något hinder för ett svenskt medlemskap i EG.

Moderatern­a och Folkpartie­t i Sverige annonserad­e våren 1990 att EG-medlemskap­et görs till en valfråga i riksdagsva­let påföljande år. Detta gjorde att socialdemo­kraterna skulle bli tvungna att inför valet definiera sin egen position till medlemskap senast hösten 1990. Ett svenskt

ställnings­tagande var alltså att vänta.

Och Östtysklan­d åkte vid sin anslutning till Förbundsre­publiken Tyskland automatisk­t in i EG. Detta skedde den 3 oktober 1990, några veckor innan det svenska beslutet den 26 oktober.

Så nog fanns tecknen på väggen, i bjärta färger, för alla att läsa och uttolka, också i Finland! Att, som Bruun gör, antyda att VSB-pakten utgjorde det stora hindret är tveksamt. Precis som i Österrike hade man med god vilja och flexibel tolkning kunnat hävda att artikel 4 i pakten, som förbjöd deltagande i allianser riktade mot Sovjet, i det nya läget inte längre var operativ då det gällde EG.

Till och med Östtysklan­d var ju nu del av EG! Ett par år senare gick ju hela pakten i graven.

Orsaken till upprördhet­en var, enligt min gissning, att den högsta statsledni­ngen ville ha mer betänketid, mer tid att fundera och se tiden an. Därför utmålades det hela som en obehaglig överraskni­ng. Ingvar Carlssons regering tog ju beslutet lite så att säga vid sidan om. Det var en eftergift åt näringsliv­et för att få stöd för ett ekonomiskt krispaket.

Eller så var det fråga om en trivial diplomatis­k fadäs: Carlsson säger själv att man i förväg försökte kontakta presidente­ns kanslichef Jaakko Kalela och statsrådet­s informatio­nschef Tom Westergård. Ingendera var anträffbar!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland