Hufvudstadsbladet

Det lätta, svåra resandet

Recension Att försiktigt tassa runt snarare än att spränga sig in och snabbt kryssa av städer och länder från måste göra-listan – det är sättet att resa som Susanne Ringell beskriver.

- JENNY JARLSDOTTE­R WIKSTRöM kultur@hbl.fi

PROSA

●●Susanne Ringell

God morgon Förlaget M 2017

Titeln●är●bedräglig:●God morgon●är● ingen●enkel●bok.●Den●skildrar●resandets●fantasi,●drömmen●om●att●komma●undan●ansvar,●och●drömmens● misslyckan­de.●Verkets●tio●berättelse­r●går●in●i●varandra●och●utmanar● gränsdragn­ingar●mellan●fiktion●och● verklighet.

”Om● främlingsk­apet● minskar● med●avstånd●och●ökar●med●närhet,● blir●kontentan●att●människan●känner●sig●mest●främmande●hemma.”● Så●resonerar●huvudperso­nen●i●de● flesta●av●bokens●tio●berättelse­r,●en● författare● som● behöver● arbetsro.● För●att●kunna●skriva●åker●hon●regelbunde­t●utomlands●tillsamman­s● med●sin●man,●ofta●till●samma●ställen●flera●år●i●rad.

I●Andalusien,●Mallorca●och●Madeira●etablerar●paret●sedan●relationer●till●platser●och●personer;●hotellföre­ståndare,● städare,● kokerskor,● bargäster●och●andra●turister.●Två●av● dessa●får●sedan●var●sin●egen●berättelse.●Claire●och●Pascal●har●separerat,●Pascal●är●kvar●i●deras●hemstad● Marseille●medan●Claire●åker●till●Mallorca●för●att●komma●bort.●Där●sätter● hon●sig●på●den●restaurang●där●författare­n●och●hennes●man●brukar●sitta,● och●de●lär●känna●varandra.●Resandet●skapar●möten●–●om●de●resande● så●vill.●Eventuellt●är●Claire●och●Pascal●fiktiva●figurer,●men●det●hindrar● inte●att●författarp­aret●från●Finland● äter●middag●med●dem.

Lovsång till det långsamma iakttagand­et

Ringells●ambition●verkar●vara●att● skriva●en●lovsång●till●återvändan­det●och●det●lite●trögflytan­de●resande●som●1800-●och●1900-talens●litteratur●är●full●av,●där●syftet●inte●är●att● uppleva●den●maximala●effekten●av● en●stad●eller●ett●landskap,●utan●att● i●loj●takt●närma●sig●Florens,●Korsika,●eller●Tanger●och●se●vilket●slags● människa●man●kan●bli●just●där.●Att● försiktigt●tassa●runt●snarare●än●att● spränga●sig●in●och●snabbt●kryssa●av● städer●och●länder●från●måste●göralistan.

God●morgon●är●också●en●hyllning● till●det●långsamma●iakttagand­et,●där● det●får●stor●betydelse●vilka●ord●vi●väljer.●Så●här●beskrivs●driften●att●resa●i● bokens●första●berättelse:●”Från●vår● takterrass●ser●vi●luftbron,●det●ständiga●skyttlande­t●av●oss,●och●stjärnorna●ser●vi.●Ölet●heter●Estrella●och●hela●världen●vill●komma●bort●från●hela●världens●elände,●lämna●det●bakom● sig,●komma●fram●till●bort.●Det●här●är● bort.●Öns●namn●är●Bort.”●

En●del●av●landskapen,●till●exempel●Madeiras●vandringsl­eder,●känns● igen●från●bland●annat●diktsamlin­gen●På utvägen var jag en annan●från● 2012.●Liksom●Ringells●senare●diktverk●präglas●God●morgon●av●ett●sö

kande efter den kristna nåden och samhörighe­t med alltet. Nåden kan finnas i den tillitsful­la, öppna blicken hos huvudperso­nens syskonbarn, som går rakt in i hjärtat. Nåden finns också i små samtal rökare emellan, på tak dit ingen annan törs gå.

Det taggiga, de vildögda

Ibland kan jag dock sakna konflikten, det taggiga och fula, platserna dit nåden kanske inte når. Resande i vår tid går inte bara norrifrån söderut, till sol och bad och semester, utan också söderifrån norrut, från krig och hopplöshet till fred och föreställt välstånd. Ringell vidrör det här stundvis, som när huvudperso­nen ska hämta ut ett tillfällig­t pass inför en resa till London:

”På det lilla kontoret fanns många andra vildögda, olycksbröd­er från fjärran. De var där när jag började min procedur, de var där när jag kom tillbaka med ny biljett på fickan, och de var kvar när jag lämnade inrättning­en med mitt stämplade dokument. Kanske är de kvar än. Gräddfilen är inte för alla.”

Fantasin som driver resandet och turismen stavas frihet från ansvar. Man åker någonstans och njuter, sedan åker man hem igen utan att resmålet fastnat i ens porer. Men i God morgon fungerar det inte alltid så. När huvudperso­nen och hennes man besöker samma hotell på Madeira år efter år lär de känna en husa, som tvingas flytta till Paris med sin baby och sin man och är rädd inför flytten. De försöker trösta henne med att beskriva hur vacker Seineflode­n är när den flyter genom staden, trots att de vet att husan knappast kommer att höra till flanörerna på Rive Gauche.

”Du frågar förhoppnin­gsfullt den outbildade husan vad hennes man gör. Hon säger att han gör Allt, och då förstår du hur illa det är, på hur lösa boliner företaget vilar. De åker. Ändå och av nödtvång.”

Nåden borde vara allmängilt­ig men den är ett privilegiu­m, en respit som inte förunnas alla.

Höga krav på stilistik

Upplägget är intressevä­ckande och språket är rikt, men vad verket vill med sin läsare är inte helt tydligt. Efter flera läsningar får jag fortfarand­e inte någon rätsida på God morgon. Somliga passager är stringenta och säkert berättade, andra utgörs av mer slentrianm­ässiga uppräknand­en, trivialite­ter och snabbt tecknade skisser som hade behövt kortas ner och filas till.

Ojämnhet i rytm, tilltal och skärpa behöver dock inte vara något negativt om det används skickligt. Ringells formulerin­gar är vackra, symboltyng­da och ofta präglade av en verbalt snitsig humor som genom allitterat­ion och nästan försvinnan­de små skämt märks i alla hennes verk.

Hon är en tålmodig observatör, men den flytande formen i God morgon, snarast ett pärlhalsba­nd av iakttagels­er ur olika perspektiv, ställer höga krav på stilistik. Jag önskar att Ringell hade tagit sig lite mera tid, närmat sig berättelse­rna långsammar­e och sovrat bland iakttagels­erna för att skapa ett tätare flöde. De lyriska, stillsamt vackra, andligt pregnanta poängerna som är Ringells bomärke drunknar här i allt prat och alla detaljer.

Bitar som är självlysan­de

Men här finns också bitar som är självlysan­de. Den tveklöst starkaste berättelse­n ”Boa Morte”, den goda döden, ekar av J.M. Coetzees förträffli­ga roman Onåd. Bägge handlar om att acceptera olikhet, schismer och konflikt och i bägge spelar en döende hund en viktig roll.

Det författand­e paret är på Madeira och ute på hotellets gräsmatta ligger en gammal hund och ska till att dö. Den orkar inte längre ta sig upp utan ligger och flämtar under en handduk. Men döendet dröjer, hunden ger sig inte. Hotellvärd­innan och hennes familj tar ömt hand om den just därför, den har ett ”för starkt hjärta” för att dö på ett sätt som vore enkelt för dem.

Utmaningen för huvudperso­nen är att stå ut med deras meningslös­a och helt irrationel­la omsorg om detta djur som lider just för att det är så älskat. När paret flyger hem lever hunden fortfarand­e, mot alla odds: ”Djuret flämtar på och undanber sig alla förenkling­ar. I sitt starka hjärta försvarar det kärlekens och skapandets komplexite­t åt er.”

I sina starka ögonblick gör God morgon just detta, försvarar kärlekens, skapandets och resandets komplexite­t.

 ?? FOTO: FöRLAGET M/NIKLAS SANDSTRöM ?? NåDEN. Liksom Susanne Ringells senare diktverk präglas God morgon av ett sökande efter den kristna nåden och samhörighe­t med alltet.
FOTO: FöRLAGET M/NIKLAS SANDSTRöM NåDEN. Liksom Susanne Ringells senare diktverk präglas God morgon av ett sökande efter den kristna nåden och samhörighe­t med alltet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland