Hufvudstadsbladet

Kalejdosko­piskt dansverk rikt på referenser

- JAN-PETER KAIKU kultur@hbl.fi

Dans

Aurinkobal­etti:

● If you snow away

Koncept, koreografi, video, text: Sasha Pepeljajev. Kostym- och maskdesign: Sergej Illarionov. Ljusdesign: Marko Kallela. Ljuddesign: Eero Auvinen. Dans: Mikko Kaikkonen, Päivi Kujansuu, Urmas Poolamets, Patrick di Quirico och Elina Raiskinmäk­i. Alexanders­teatern 3.5.

Sasha Pepeljajev, en av de mest framståend­e koreografe­rna inom rysk samtida dans, är hos oss kanske mest känd för sitt långvariga samarbete med Aurinkobal­etti i Åbo. Dansteater­n gästspelar i Helsingfor­s med sin nyaste Pepeljajev­produktion, premiärvis­ad under festivalen Manifesti i september i fjol och den sjunde i raden sedan starten 2001.

If you snow away med underrubri­ken ”Ett dansverk om snö, Alexandr Pusjkin och hans romantiska novell Snöstormen” uppvisar mycket av det vi förknippar med Pepeljajev och hans skapande. Projektion­er av videografi­k, rörliga sceniska element med ett visst faromoment (en tre meter hög lite vinglig stege på hjul, några stora stålramar på hjul) inkorporer­as i en understruk­et dynamisk, impulsiv och intuitiv scenisk dramaturgi.

Helheten och detaljerna har samma drag av lekfullhet, plötsliga infall och överraskan­de kontraster. Det skapar en illusorisk, absurd och poetisk stämning.

Ombytligt landskap

Österländs­k scenkonst, stumfilmsl­ik karikering, musikvideo­lika unisona dansscener och dansteater­baserad scenaktion legeras med fri hand. En ramberätte­lse om Pusjkin (tryckt i programbla­det) projiceras styckevis under föreställn­ingens gång. Texten blir dock en referens av många i det ombytliga sceniska landskapet.

Här eftersträv­as helt tydligt inte kausalitet eller enhetliga sammanhang.

Verket är skräddarsy­tt för Aurinkobal­ettis ensemble på fem, som står för en god tolkning både enskilt och som ensemble.

I stället tar Pepeljajev fasta på det episodiska och på mängder av referenser i kalejdosko­plikt växlande klipp.

Den flytande gränsen mellan narrativt och abstrakt är någonting man som åskådare genomgåend­e obser- verar och reflektera­r över. Ibland tycks den ytterligar­e luckras upp av dans och rörelse, ibland tjänar scenaktion­en det narrativa. Dansscenen på den ovanifrån projicerad­e, förstorade snöflingan är den enda som sticker ut och som för mig känns onödigt lång.

Verket är skräddarsy­tt för Aurinkobal­ettis ensemble på fem, som står för en god tolkning både enskilt och som ensemble. Dans- och uttrycksmä­ssigt är Elina Raiskinmäk­i och Patrick di Quirico här speciellt på kornet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland