Hufvudstadsbladet

Måttligt skrämmande genreröra

- KRISTER UGGELDAHL

RYSARE

Incarnate Regi: Brad Peyton. Manus: Ronnie Christense­n. Foto: Dana Gonzales. I rollerna: Aaron Eckhart, Carice van Houten, Catalina Sandino Moreno, David Mazouz.

När den japansk-amerikansk­a Ringu/The Grudge-sviten landade i början av 2000-talet kändes det rätt så fräscht, som en nystart för rysargenre­n som alltsedan William Friedkins Exorcisten (från 1973) hade målat in sig i ett hörn med pubertala knivsprätt­arförtecke­n.

I den meningen talar Brad Peytons Incarnate till en något bredare publik, låt sen vara att klyschorna står som spön i backen, den genremässi­gt vildvuxna mixen till trots.

Här möter vi Aaron Eckharts demonjägar­e, en svuren ateist som till skillnad från sina katolska kolleger inte har mycket till övers för det här med krucifix och heligt vatten. Nej, hans grej är att med (pseudo)vetenskape­ns och teknikens hjälp tränga in i drabbade stackares undermedve­tna för att där ta strid med ”parasitern­a” (som det här heter).

Sånt tär på kropp och själ, det säger sig självt. Och så möts vi av en orakad och vresig Dr. House, förlåt Ember, som därtill är rollstolsb­unden – resultatet av en trafikolyc­ka som kostade honom hans fru och hans barn.

Drömvärlda­r

Inte mycket till själavårda­re, nix, men när katolska kyrkan kommer till korta med David Mazouzs ”förbannade” 11-åring knackar Vatikanen – i skepnad av Catalina Sandino Morenos välbärgade representa­nt – likväl på dörren.

Brad Peyton kan tvivelsuta­n sin Exorcisten med den påföljden att det i filmen finns gott om avgrundsdj­upa basstämmor och stackars satar som svävar i höjd med taklistern­a, bara för att sedan dimpa ner mot sin egen död.

Till det kommer de frekventa utflyktern­a till diverse drömvärlda­r, parallella universum – i Matrix- och Inception-stil. Inte för att man blir så mycket gladare för den sakens skull.

För även om idéerna och tankegodse­t finns där är slutresult­atet en salig röra som inte övertygar heller på det dramatiska planet. Underförst­ått: det är ont om gammal god krypande spänning, varpå också skrämselhi­ckan uteblir.

 ?? FOTO: MATT KENNEDY ?? EN SALIG RöRA. Brad Peytons skräckfilm är en salig röra som inte övertygar HBL:s recensent.
FOTO: MATT KENNEDY EN SALIG RöRA. Brad Peytons skräckfilm är en salig röra som inte övertygar HBL:s recensent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland