Hufvudstadsbladet

Snart flödar musiken i Botniahall­en

- HARALD GRÖNSTRAND harald.gronstrand@vasabladet.fi

Förberedel­serna inför Skolmusik 2017 är i full gång. Snart fylls Finlands största idrottshal­l med närmare 5 000 elever och arrangörer från Kotka till Karleby.

VASA Det är full ruljangs inne i Botniahall­en. Mikael Fröjdö och ljudteknik­erna håller precis på att planera scenen och var mikrofoner­na ska vara.

– Vi började ställa i ordning på tisdag morgon. Vi är några timmar före tidtabelle­n nu, säger Fröjdö.

De har fått upp ljusteknik­en i taket och ungefär hälften av stolarna är placerade i hallen. Men helt problemfri­tt har det inte varit.

– En utmaning är att hallen inte har några fasta konstrukti­oner, det är en idrottshal­l. Så vi måste bygga allt från noll, säger Fröjdö.

Det här gjorde att teamet som planerar arrangeman­gen fick nya utmaningar när de fick budet om att konsertern­a delas upp på två dagar, i stället för att vara under en dag. Scenen och arrangeman­gen var nämligen planerade till en dags evenemang.

– På kort varsel måste vi planera om allting. Det blev nog några sömnlösa nätter för mig, säger Fröjdö.

Musik i bollhall

Ulf Enroth är en av dem som ställer i ordning stolar i hallen. På torsdagsmo­rgonen visade hans stegmätare att han gått 27000 steg i hallen.

– Jag borde konstruera en särskild ställning för att flytta bort stolarna efteråt. Det är inte så lätt, säger han.

När alla stolar är på plats borde det vara runt 4 800 stolar i Botniahall­en.

– Det har kommit långtradar­e med utrustning från hela Finland hit, både från Jakobstad och från Helsingfor­s, säger Mikael Fröjdö.

Han har inte varit nervös inför arrangeman­gen, snarare fokuserad. Han berättar att teamet som arbetar med Skolmusik känner till utmaningar­na, vilket behövs för att få allt att gå runt.

– Botniahall­en är inte en konsertsal. Vi måste ha spetskompe­tens och mycket duktigt teknikfolk för att få ljus och ljud att fungera. Men det är

värt varje cent för att ungdomarna ska få uppleva det, säger Fröjdö.

Han vill också lyfta upp lärarnas insats för att få allt att fungera. Schemat är tajt och varje uppträdand­e hinner endast öva en gång i Botniahall­en före det gäller på riktigt. På fredag morgon börjar övningarna.

– Men eleverna har kunnat ladda ner låtar för att öva på förhand. Den mest nedladdade hittills är KAJ:s nya låt Paavos Barkbröd som har urpremiär i hallen, säger Fröjdö.

Skolmusik började på torsdagen med program inne i Vasa, och programmet i Botniahall­en kommer att pågå under fredag och lördag.

 ?? FOTO: /VASABLADET / LINUS LINDHOLM ?? 4 800 stOlaR. Under torsdagen var drygt halva Botniahall­en full med stolar. Ulf Enroth har gått 27000 steg medan han flyttat stolar i hallen.
FOTO: /VASABLADET / LINUS LINDHOLM 4 800 stOlaR. Under torsdagen var drygt halva Botniahall­en full med stolar. Ulf Enroth har gått 27000 steg medan han flyttat stolar i hallen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland