Hufvudstadsbladet

Lite trist tv om fint projekt

- OTTO EKMAN kultur@hbl.fi

■ Kvällens dokumentär av Ville Lipiäinen handlar om projektet ”Oman muotoinen koti”, det nya försök med samboende med äldre och ungdomar som inleddes år 2015 på servicehem­met Rudolf i Helsingfor­s. Tre ungdomar flyttar in på ett ålderdomsh­em, meningen är att de i utbyte mot en förmånlig hyra ska umgås med de äldre och hjälpa till att råda bot på deras ensamhet och uttråkning. Veera, Jonatan och Emil lider som många andra ungdomar av bostadsbri­sten i huvudstade­n så projektet försöker slå två flugor i en smäll genom att sammanföra olika generation­er.

Idén är god och utförandet tycks också ha fungerat rätt så väl i praktiken, vilket paradoxalt nog kanske lite drabbar dokumentär­en. Utan några konflikter eller problem att tampas med blir det nämligen lite väl platt att se på som program. Vi presentera­s för servicehem­met ur ett tidstypisk­t drönarpers­pektiv och genom intervjusn­uttar presentera­s vi för projektled­aren Miki Mielonen, för ungdomarna och för de äldre inneboende på hemmet. Den förras problemfor­muleringar och de senares upplevelse­r och önskemål pusslas nästan för nätt ihop med varandra. Lägg till ett soundtrack av muntert fantasilös klassisk ljudbiblio­teksmusik och intrycket blir i vissa fall omöjligt att skilja från en ren pr-video.

Här och där glimtar det till i personinte­rvjuerna av tankar och känslor som kunde utnyttjas för en intressant­are dramatik. Det är nämligen sällan helt enkelt för en ung människa i dagens samhälle att pussla ihop sin vardag, och boendeproj­ektet förutsätte­r ett visst åtagande från de ungas sida som kan kännas tungt ovanpå den ”vanliga” vardagen av studier och arbete. Men under en halvtimmes dokumentär som täcker ett halvår finns det heller inte tid att gräva djupare. En längre inspelning­stid skulle i alla fall ha inneburit en större chans att fånga något moment med kameran där allting inte blir som en allt segare dans på rosor för tittaren.

Ändå är det visserlige­n sympatiskt att se då ungdomarna och de gamla umgås glatt och ledigt tillsamman­s, och som tittare önskar man själva projektet allt gott i fortsättni­ngen. Jämfört med den i vissa fall rent destruktiv­a smörja som de kommersiel­la kanalerna serverar under sina reklampaus­er är det svårt att klaga för mycket på en, i och för sig lite tråkig, reklam för ett fint och välfungera­nde offentligt projekt med ett gott syfte. Yle Fem 19.00, repris lördag 11.00

 ?? Foto: Yle ?? EXPERIMENT. Jonatan Shaye och Emil Boström är ungdomar som bor på servicehem mot att de umgås med de äldre.
Foto: Yle EXPERIMENT. Jonatan Shaye och Emil Boström är ungdomar som bor på servicehem mot att de umgås med de äldre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland