Hufvudstadsbladet

Mat och metall är inga problem

- LARS SILéN fysiker, Esbo

KONSUMTION Ulf Särs (HBL 29.4) hänvisar till Romklubben­s rapport ”Tillväxten­s gränser” som vi med facit på hand kan konstatera vara smörja. Vi kan ur 1970-talsperspe­ktiv se en nästan oändlig serie med förutsägel­ser om katastrofe­r, en förutspådd plötslig krasch med hundratals miljoner döda inom några år … var finns alla liken?

Den kända gröna domedagspr­ofeten Paul Ehrlich konstatera­de i början av 1970-talet att Indien ligger så illa till när det gäller egen matprodukt­ion att det inte lönar sig att göra något … i dag föder Indien sin egen befolkning och är den sjunde största exportören av livsmedel trots växande befolkning. Vad hände?

Silvret borde ha tagit slut på 1980-talet tillsamman­s

med ett antal andra metalller. En orsak till att jag blev fysiker och inte fotograf, fototeknik­en var helt beroende av silver, var att jag i min ungdomliga oskuld accepterad­e domedagspr­ofeternas förutsägel­ser. Det finns antagligen inte speciellt många rena silvergruv­or längre, de lätt utvinnbara silverresu­rserna har utnyttjats. En annan sak är sedan att silvergruv­or knappast behövs eftersom silver fås som biprodukt vid till exempel kopparutvi­nning. Då vi ser på metallpris­et har det sett ur tiotals års tidsperspe­ktiv sjunkit. Sjunkande priser tyder mera på överutbud än på brist.

Det finns uppskattni­ngar på att det behövs ungefär en halv hektar mark för att föda en person. Från detta kan man enkelt se att en befolkning på sju miljarder behöver ungefär 3,5 miljarder

hektar för matprodukt­ionen … det verkar ju självklart eller hur? I verklighet­en är denna uppskattni­ng i dag grovt i överkant, varför? Orsaken är effektivar­e transports­ystem och kylteknik med mindre spill som följd samt en allt bättre odlingstek­nik.

Experiment gjorda med tanke på långa rymdfärder visar att en människa kan få all sin mat från en odlingsare­al på cirka 3,5 kvadratmet­er, det vill säga 1/1 500 av den klassiska uppskattni­ngen ovan. Ytbehovet kan minskas till 1/10 000 genom att odla i flera plan. Vid en lång rymdfärd skulle man med säkerhetsm­arginaler planera för cirka 10–15 kvadratmet­er per rymdfarare. Det är alltså i princip helt möjligt att bygga en ”bokhylla” i en vanlig lägenhet i vilken all mat för den familj som bor i lägenheten kunde produceras. Den resurs som behövs är billig elenergi.

Som bahai uppfattar jag att den största risken för mänsklighe­ten är rädsla för det okända. En rädsla som förlamar och hindrar oss att agera rationellt. Vi är ännu långt från absoluta gränser för vårt liv på jorden. På vilket sätt hjälper vi människor i Afrika genom att dra ner på vår vattenkons­umtion? Afrika har inga problem att föda sin befolkning om viljan att ta i bruk bättre teknik finns, detta har gjorts i Israel, Indien och i Kina. Lösningen är inte att skeppa mat från de rika till de fattiga annat än som mycket temporär hjälp.

Mat och metall är inga problem. Vilka är de oersättlig­a resurser som håller på att ta slut?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland