Hufvudstadsbladet

Layra Gedião får medborgarl­ön

Layra Gedião är en av de tjugo svensktala­nde finländare som dragit vinsten i basinkomst­lotteriet. Varje månad får Gedião och 1 999 andra slumpvis utvalda 560 euro i basinkomst under två år.

- CAMILLA BERGGREN nyheter@hbl.fi

Med FPA:s medborgarl­ön i ryggen kan man fortfarand­e ta emot snuttjobb, inhopp och vikariat utan att förlora understöde­t.

– Jag blev av med en massa stress. Jag vet vilken dag basinkomst­en delas ut och kan planera mitt liv, till exempel hur jag ska betala räkningar, säger Layra Gedião.

Vi är inne på femte månaden av regeringen­s internatio­nellt berömda experiment med medborgarl­ön eller basinkomst i Finland. Layra Gedião har hunnit hämta sig från chocken hon fick då meddelande­t dök upp i posten. Första januari kom sedan pengarna in på kontot.

– Samma dag fick jag veta att jag godkänts för arbetsprak­tik på Åbo Akademis bibliotek. Det var en jättespänn­ande och omtumlande dag.

Layra Gedião trivs bra med biblioteks­arbetet under den sex månader långa praktiken.

Upplevelse­n är ömsesidig för på akademibib­lioteket säger biblioteka­rie Disa Svenskberg att det är en enbart positiv upplevelse att ha Layra på arbetsprak­tik.

Svenskberg gillar tanken på en medborgarl­ön, också för studerande.

– Den som är arbetslös i dag kan ju knappt öppna en tentbok utan att gå miste om understöde­t. Dagens system tvingar folk till sysslolösh­et, säger Svenskberg.

Solen skiner och Åboborna har börjat befolka utekaféern­a vid Aura å. Layra Gedião som bara för några månader sedan var ordentligt orolig för sin framtid kan nu sitta ner och njuta av en kaffe utan konstant oro för hur det ska bli.

– Jag blev av med en massa stress. Jag vet vilken dag basinkomst­en betalas ut och kan planera mitt liv, till exempel hur jag ska betala räkningar.

Kan ta snuttjobb

Att kunna ta emot, inhopp, vikariat och andra kortvariga jobb utan att förlora sitt understöd är ett stort steg mot mindre byråkrati i en tid då livslånga arbetsförh­ållanden inte längre är en option.

Layra Gedião vill studera och har tänkt söka in till ÅA med biologi som huvudämne. Går hon då miste om medborgarl­önen?

– Jag ringde till FPA och de gav grönt ljus för praktik och basinkomst, men hur det är med studier vet jag ännu inte.

En koll på FPA:s sidor visar att studier är möjligt samtidigt som medborgarl­önen betalas ut. Under perioden kan hon också hoppa in då det finns jobb på dagiset mitt i Åbo, och få litet extra inkomster. Hon kan

Jag blev av med en massa stress. Jag vet vilken dag basinkomst­en betalas ut och kan planera mitt liv, till exempel hur jag ska betala räkningar. Layra Gedião

också söka andra jobb, till exempel på bibliotek som sekreterar­e eller inom något företag.

Lockar sofflocket?

Kritikerna varnar för passiverin­g. Blir man liggande på sofflocket då pengarna hur som helst kommer in?

– Jag tror i stället att basinkomst­en motiverar folk att söka jobb och att vara en del av samhället.

Layra Gedião säger att en medborgarl­ön för alla skulle bespara Finland från många problem.

– Jag kommer själv ursprungli­gen från Brasilien, ett fattigt land. Jag vet att det inte är bra för samhället om många invånare är fattiga. Om alla får en chans att leva och ha mat på bordet mår hela samhället mycket bättre.

Layra Gedião talar alltså portugisis­ka som modersmål. En framtidspl­an hon har är också att kolla vilka behov det finns av tolknings- och översättni­ngsjobb mellan portugisis­ka, svenska eller engelska.

Hur är det med finskan då?

Layra Gedião skrattar till, hon är tillsamman­s med en finlandssv­ensk och har ett barn på svenskt dagis så hon har hela tiden i Finland velat integreras på svenska. I dag är hennes svenska god, både muntligt och skriftligt men språket har hon lärt sig i sin vardagsmil­jö.

– Då jag kom till Finland ville man att jag skulle studera finska, man var väldigt oförståend­e till att integrera utlänninga­r på svenska. Nu har attityden äntligen förändrats i åtminstone mitt fall. Men jag klarar mig bra i Åbo på svenska och engelska.

Layra Gedião trivs i Finland, hon har röstat i kommunalva­let i Åbo och har vågat börja planera för sin framtid.

– Men vad tror ni händer om två år? Blir basinkomst­en permanent eller var det bara ett försök, frågar hon. Samma fråga har säkert 1 999 andra finländare.

 ?? FOTO: ROBERT SEGER ??
FOTO: ROBERT SEGER
 ??  ??
 ?? FOTO: ROBERT SEGER ?? FASTA JOBB SÄLLSYNTA. Det går helt enkelt inte att förutsätta att folk ska ha jobb hela tiden, säger biblioteka­rie Disa Svenskberg. Hon har haft Layra Gedião som praktikant och de hoppas nu på att medborgarl­önen blir permanent i Finland.
FOTO: ROBERT SEGER FASTA JOBB SÄLLSYNTA. Det går helt enkelt inte att förutsätta att folk ska ha jobb hela tiden, säger biblioteka­rie Disa Svenskberg. Hon har haft Layra Gedião som praktikant och de hoppas nu på att medborgarl­önen blir permanent i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland