Hufvudstadsbladet

Macron president med bred marginal

Marine Le Pen erkände sig besegrad i ett tidigt skede

-

Inför den andra omgången i det franska presidentv­alet talade allting för att landets näste president heter Emmanuel Macron. Strax innan prognosen offentligg­jordes i går kväll erkände sig Marine Le Pen besegrad och önskade Macron framgång inför ”de enorma utmaningar” som väntar.

Jublet vid Louvrens innegård, där anhängare till Macron hade samlats för en valvaka, kände inga gränser då prognosen offentligg­jordes. Valddeltag­andet såg ut att bli mycket lågt. Den nya presidente­n tillträder vid en ceremoni i Elyséepala­tset senast den 15 maj.

När prognosen offentligg­jordes klockan 21 finsk tid i går kväll var saken klar: Frankrikes näste president heter Emmanuel Macron. Enligt prognosen kammade Macron hem omkring 65 procent av rösterna.

I Paris, närmare bestämt vid Louvrens innergård, kände glädjen inga gränser. Hade det funnits ett tak över gården, där anhängare till Macron har samlats för en valvaka, hade det spräckts, rapportera­r TT:s utsände i Paris.

I ett telefonsam­tal mellan de båda presidentk­andidatern­a strax innan prognosen offentligg­jordes erkände sig Marine Le Pen besegrad och önskade den blivande presidente­n Macron framgång inför ”de enorma utmaningar” som väntar.

Lågt valdeltaga­nde

Enligt prognosen stannar högernatio­nalisten Le Pens stöd på mellan 33,9 och 34,5 procent – betydligt mindre än de drygt 40 procent som de flesta opinionsmä­tningar har pekat på dagarna före valet.

Det kan delvis bero på att antalet blank och ogiltiga röster ser ut att bli historiskt högt: Omkring 13 procent, rapportera­r den belgiska tidningen La Libre.

Antalet röstberätt­igade som kommer att avstå från att delta i valet tros också hamna på mellan 25 och 27 procent enligt fyra mätningar som publicerad­es på söndagen, skriver Reuters. Det skulle innebära att valdeltaga­ndet blir det lägsta på flera årtionden i Frankrike.

Det dröjde heller inte länge innan reaktioner­na från europeiska ledare började droppa in.

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) var snabb att kommentera resultatet.

– Valresulta­tet i Frankrike är en positiv nyhet för EU. Frankrike är en extremt viktig partner för Finland i många EU-frågor, sade Sipilä till FNB.

”Vågen har brutits”

– Det är ett starkt mandat för en kandidat som folk till en början ansåg vara alldeles för liberal och modern för Frankrike, kommentera­r å sin sida Martin Ådahl, chefekonom och vice partisekre­terare för svenska Centerpart­iet, till TT.

–Det visar att det har skett en vändning nu i Frankrike och kanske också i Europa, att den högerextre­ma högerpopul­istiska vågen har brutits.

Att valdeltaga­ndet tycks bli lägre än på flera år anser Ådahl bland annat bero på att det har ”varit en brutal och negativ kampanj”.

– Det såg man även i USA i samband med Donald Trump, att det skrämmer bort väldigt många väljare.

Han tror även att en annan förklaring kan vara att många har förutsatt att Macron vinner och därför inte har röstat.

Den nya presidente­n tillträder vid en ceremoni i Elyséepala­tset senast den 15 maj.

I juni väntar val till parlamente­t, ett mycket viktigt val för presidente­n. I de valen, den 11 och 18 juni, avgörs om presidente­n kan få parlamenta­risk majoritet som stödjer presidente­ns politik.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/PATRICK KOVARIK ?? JUBEL I PARIS. Emmanuel Macrons anhängare firade i Paris i går kväll direkt efter att prognosen offentligg­jorts.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/PATRICK KOVARIK JUBEL I PARIS. Emmanuel Macrons anhängare firade i Paris i går kväll direkt efter att prognosen offentligg­jorts.
 ?? FOTO: EPA/THIBAULT VANDERMERS­CH ?? LåGT VALDELTAGA­NDE. Emmanuel Macron fotografer­ades strax efter att han själv röstat. Valdeltaga­ndet i presidentv­alet såg ut att bli riktigt lågt.
FOTO: EPA/THIBAULT VANDERMERS­CH LåGT VALDELTAGA­NDE. Emmanuel Macron fotografer­ades strax efter att han själv röstat. Valdeltaga­ndet i presidentv­alet såg ut att bli riktigt lågt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland