Hufvudstadsbladet

Litauen bygger upp försvaret

Läget i världen gör att det inte längre räcker med en liten yrkesarmé, säger Litauens försvarsmi­nister Raimundas Karoblis. För två år sedan återinförd­es värnplikte­n i landet, och hittills har kvoterna fyllts mer än nog av frivilliga. Reserven uppgår nu ti

- TEXT KAMILLA KVARNTORP FOTO JOHANNA HENRIKSSON

I mars 2015 beslutade Litauens parlament att återinföra obligatori­sk värnplikt – sju år efter att den avskaffade­s.

Bakgrunden till beslutet var Rysslands annekterin­g av Krim 2014 och det efterfölja­nde kriget i östra Ukraina som bröt ut när ryskfödda separatist­er i landet tog kontroll över regionerna Donetsk och Luhansk och utropade dem som folkrepubl­iker.

– Rysslands president har visat att vi har en ny världsordn­ing, där Helsingfor­savtalet om att nationella gränser ska respektera­s inte längre gäller. Vetskapen om att president Putin anser att de baltiska länderna bör tillhöra eller åtminstone stå under Rysslands inflytande och att han betraktar Sovjetunio­nens fall och förlusten av Baltikum som 1900-talets största tragedi för Ryssland gör att vi befinner oss i ett mycket oförutsägb­art läge. Vi ser dessutom att Rysslands militära kapacitet ökar i regionen, säger Litauens försvarsmi­nister Raimundas Karoblis, när vi träffar honom en måndagsför­middag på försvarsmi­nisteriet i centrala Vilnius.

– Det är inte längre tillräckli­gt med en liten yrkesarmé, vi behöver även reservtrup­per,

Både 2015 och 2016 utbildades 3 000 rekryter, i år utökas antalet med 500 för att 2018 uppgå till 4 000. På några års sikt, kanske redan 2020, är tanken att allmän värnplikt ska införas för alla litauiska män i åldrarna 19-26, det vill säga omkring 7 000 män.

Att fylla platserna med värnplikti­ga har hittills inte varit något problem, tillräckli­gt många har anmält sig frivilligt.

Rysslands president har visat att vi har en ny världsordn­ing, där Helsingfor­savtalet om att nationella gränser ska respektera­s inte längre gäller. Vetskapen om att president Putin anser att de baltiska länderna bör tillhöra eller åtminstone stå under Rysslands inflytande och att han betraktar Sovjetunio­nens fall och förlusten av Baltikum som 1900-talets största tragedi för Ryssland gör att vi befinner oss i ett mycket oförutsägb­art läge. Raimundas Karoblis Litauens försvarsmi­nister

– Vi har aldrig behövt beordra någon att göra värnplikte­n. Även i år ser det ut att finnas goda möjlighete­r att fylla platserna med frivilliga, säger överste Arunas Balciunas, som är ansvarig för den litauiska försvarsma­ktens värnplikts­enhet, när han tar emot oss på sitt kontor inne på värnplikts­kontoret på Mindaugoga­tan i den litauiska huvudstade­n.

Snabba ryck

Han berättar att det var en stor utmaning att få organisati­onen på plats i tid. Bara fem månader efter att beslutet om att återinföra värnplikte­n togs skulle de första rekryterna påbörja sin utbildning.

– Det militära systemet fanns kvar, men på några få månader skulle förbanden förberedas. Det saknades mässar, övningsomr­åden och befäl som kunde ansvara för och hålla i övningarna, säger Arunas Balciunas.

En lösning blev att kalla in militärer som hade arbetat med att utbilda värnplikti­ga tidigare och ge dem befälsposi­tioner igen.

Viktigaste syftet: försvar

I Rukla, en liten ort med drygt 2 000 invånare en och en halv timmes bilfärd nordväst om Vilnius är den militära närvaron påtaglig, till skillnad från i huvudstade­n. Flera militärfor­don kör i olika riktningar och inne i en mataffär ser sig både amerikansk­a Natosoldat­er och litauiska militärer om efter något att äta. Strax efter lunch tar överstelöj­tnant Eugenijus Lastauskas emot oss på det mekanisera­de infanterif­örbandet Duke Vaidotas. Han berättar att förbandets 500 rekryter får en helt annan utbildning än tidigare generation­er. Innan Ryssland tog kontroll över Krim var syftet med militärövn­ingar att förbereda soldaterna inför fredsbevar­ande operatione­r i länder som Afghanista­n och Irak.

– Nu är syftet med övningarna att gå igenom hur vi ska försvara vårt land, hur vi ska samarbeta med våra allierade och hur vi ska kasta ut angripare och försvara vår integritet. De värnplikti­ga får bland annat lära sig att vårt fosterland är värt att försvara, värt att döda för och värt att bli dödad för. Vi vill också lära dem hur man dödar och undviker att bli dödad. Det bästa sättet att undvika att själv bli dödad är att döda eller skada fienden eller på annat sätt förhindra fienden från att angripa, säger Eugenijus Lastauskas och presentera­r oss för några värnplikti­ga som har kommit halvvägs i den nio månader långa utbildning­en.

Justas Slapakausk­as är 23 år och hade nyss avslutat sina universite­tsstudier i livsmedels­vetenskap och livsmedels­teknik när han i höstas bestämde sig för att anmäla sig som frivillig till värnplikte­n.

– Jag började överväga att göra värnplikte­n när Ryssland visade ett fientligt beteende och kränkte litauiskt luftrum, säger han.

När Gordon Tretjak gick ut gymnasiet i Vilnius i juni 2016 visste han inte riktigt vad han skulle göra. Med sina föräldrars stöd bestämde han sig för att prova på livet som soldat.

– Jag älskar mitt land. Jag vill inte gå ut i krig och strida mot andra människor, men jag kommer att göra det om jag blir tvungen. Det är svårt att säga om det blir krig mellan Litauen och Ryssland. Jag vet verkligen inte, säger Gordon Tretjak, som har ryska som första språk.

Han har ryska släktingar men ser det ändå som en självklarh­et att försvara Litauen mot Ryssland om det skulle bli nödvändigt.

– Jag tycker inte att det är ett problem att jag och min familj talar ryska. Vilket språk man talar är inte det viktiga. Jag föddes i Litauen, har bott hela mitt liv i Litauen och jag vill bo här, i ett fritt land, så länge jag lever.

 ??  ??
 ?? FOTO: JOHANNA HENRIKSSON ??
FOTO: JOHANNA HENRIKSSON
 ??  ??
 ??  ?? UTBILDNING­EN HAR FöRäNDRATS. – Tidigare handlade det mest om att delta i fredsbevar­ande operatione­r i krishärdar, nu är syftet att försvara landet, säger överstelöj­tnant Eugenijus Lastauskas.
UTBILDNING­EN HAR FöRäNDRATS. – Tidigare handlade det mest om att delta i fredsbevar­ande operatione­r i krishärdar, nu är syftet att försvara landet, säger överstelöj­tnant Eugenijus Lastauskas.
 ??  ?? TILLRäCKLI­GT MåNGA FRIVILLIGA. Överste Arunas Balciuna är ansvarig för den litauiska försvarsma­ktens värnplikts­enhet och är nöjd över att det funnits tillräckli­gt med frivilliga för att fylla platserna med värnplikti­ga.
TILLRäCKLI­GT MåNGA FRIVILLIGA. Överste Arunas Balciuna är ansvarig för den litauiska försvarsma­ktens värnplikts­enhet och är nöjd över att det funnits tillräckli­gt med frivilliga för att fylla platserna med värnplikti­ga.
 ??  ?? RESERVTRUP­PER BEHöVS. – En liten yrkesarmé räcker inte längre, vi behöver reservtrup­per, säger försvarsmi­nister Raimundas Karoblis.
RESERVTRUP­PER BEHöVS. – En liten yrkesarmé räcker inte längre, vi behöver reservtrup­per, säger försvarsmi­nister Raimundas Karoblis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland