Hufvudstadsbladet

Medborgarl­ön

-

Regeringen spetsproje­kt,Sipiläs experiment­et medborgarl­ön medär unikt i västvärlde­n. Man följer nu med spänning med hur det två år långa projektet ska lyckas.

Regeringen vill ha svar på frågan: Blir det lättare att sysselsätt­a sig med olika typer av jobb om en oförändrad inkomst finns som bas?

Projektet har kritiserat­s för att vara för kort, innefatta för få personer och för att summan är för liten. För att inte vara beroende av andra bidrag och byråkrati borde summan vara 700 till 1 000 euro i månaden, har kritiker fört fram.

2 000 finländare är med i experiment­et som pågår i två år. Personerna är mellan 25 och 58 år och har lyft arbetsmark­nadsstöd eller grunddagpe­nning via FPA.

De som valts ut har fått meddelande per post. Och det är inte frivilligt att delta, 560 euro skattefrit­t i månaden har betalats ut till dessa personer från början av januari. Samma summa betalas ut oberoende om personen får jobb under tiden.

Skulle en medborgarl­ön för alla bli för dyrt för samhället? Flera instanser talat för att beskattnin­gen bör skärpas så att medborgarl­önen “smälter bort” om personen får ett högavlönat arbete. Likaså anses att summan borde vara tillräckli­gt stor så att den ersätter flera stödformer och därmed minskar byråkratin.

Medborgarl­ön är aktuellt eller diskuteras i åtminstone Nederlände­rna, Frankrike, Belgien, England, Kanada, Taiwan och Florida. Läs mera om den internatio­nella diskussion­en på http://basicincom­e.org

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland