Hufvudstadsbladet

Kaikkonen: Måste presidente­n vara infödd finländare?

Centerns gruppordfö­rande Antti Kaikkonen är redo att se över kravet att presidente­n ska vara infödd finländare nästa gång grundlagen ses över.

- FNB

– Jag tycker att kravet inte riktigt motsvarar jämlikhets­tänket på 2000-talet. Det behandlar inte alla finländare på samma sätt, säger Antti Kaikkonen till FNB.

De övriga riksdagspa­rtiernas gruppordfö­rande vill däremot hålla fast vid den nuvarande formulerin­gen. Samlingspa­rtiets gruppordfö­rande Kalle Jokinen säger att en av förutsättn­ingarna för presidentä­mbetet är att man är infödd finländare.

– Det har ju förts en debatt om dubbelt medborgars­kap. I det sammanhang­et sade jag att den som vill bli president i Finland måste ge upp sitt andra medborgars­kap.

Sannfinlän­darnas Toimi Kankaannie­mi ser inte heller något behov att skriva om paragrafen.

Viktigt då men inte nu

Professorn i författnin­gsrätt, Tuomas Ojanen, anser att det vore skäl att låta även andra medborgare än infödda finländare få bli president.

–Jag förstår att kravet på att statschefe­n och ministrarn­a måste vara infödda finländare var relevant i början av vår självständ­ighet då det fanns ett behov att etablera den nyvunna självständ­igheten och den unga republiken. Men vad är behovet på 2010-talet? frågar sig Ojanen.

Justitiemi­nister Antti Häkkänens (Saml) specialmed­arbetare meddelade FNB per e-post på söndagen att ministern inte är tillgängli­g för att ta ställning till frågan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland