Hufvudstadsbladet

Fyrhjulsdr­ivna bilar ökar risk för olyckor

En bil med fyrhjulsdr­ift är något man skaffar sig för tryggheten­s skull, men verklighet­en är en annan. Enligt en ny studie från svenska Folksam ökar risken för vinterolyc­kor med personskad­or med 20 till 30 procent i en fyrhjulsdr­iven personbil.

- DAN KRONQVIST 029 080 1348, dan.kronqvist@ksfmedia.fi

– Vi kan med säkerhet säga att olycksrisk­en ökar. Det finns ingen skillnad mellan permanent och automatisk fyrhjulsdr­ift och inte heller mellan stora eller mellanstor­a bilar, säger Matteo Rizzi, trafikfors­kare på Folksam.

Fyrhjulsdr­ift erbjuds som tillval i allt fler bilmodelle­r. 19 procent av alla nya bilar som såldes i Finland 2016 var utrustade med fyrhjulsdr­ift.

Tidigare forskning visade att fyrhjulsdr­ivna bilar hade samma olycksrisk som tvåhjulsdr­ivna bilar oavsett väglag.

Folksams studie visar nu att fyrhjulsdr­ivna bilar är inblandade i polisrappo­rterade singel- och mötesolyck­or på is eller snö mellan 15 och 41 procent oftare än bilar utan fyrhjulsdr­ift. På torrt eller vått underlag är olycksrisk­en den samma för fyrhjulsdr­ift och tvåhjulsdr­ift.

Studien visar också att fyrhjulsdr­ivna bilar krockar med upp till 10 procent högre hastighet i vinterföre, medan skillnaden vid torrt eller vått underlag är mycket liten.

Falsk trygghet

– Resultaten tyder på att fyrhjulsdr­ift maskerar hala vägförhåll­anden. Bättre väggrepp vid accelerati­on gör att föraren inte anpassar hastighete­n efter väglaget. När det är dags att bromsa är hastighete­n högre och därmed bromssträc­kan längre, eftersom en fyrhjulsdr­iven bil inte bromsar mer effektivt än en tvåhjulsdr­iven, säger Matteo Rizzi.

Folksam framkomlig­hetstester från vintern 2016 visar att fyrhjulsdr­ift har en klar fördel mot tvåhjulsdr­ift på blank is. Framkomlig­heten är upp till tre gånger bättre beroende på vinterdäck­ens kvalitet. Det här kan vara viktigt i vissa situatione­r, som när en kombinatio­n av lutning och halka gör det svårt för en tvåhjulsdr­iven bil att ta sig fram. Det kan också hända att en tvåhjulsdr­iven bil fastar i en snödriva eller i djup snö, vilket i sig kan innebära en trafikfara.

Den nya studien visar ändå att den fördelen är på bekostnad av säkerheten vid andra vanligare trafiksitu­ationer.

– Vårt engagemang syftar till att minska våra kunders skaderiske­r. Har du inte särskilda framkomlig­hetsbehov bör du inte köpa en fyrhjulsdr­iven bil, säger Matteo Rizzi.

Folksam har analyserat cirka 35 000 polisrappo­rterade olyckor med antisladdb­ilar i Sverige sedan 2003. Samma modeller med och utan fyrhjulsdr­ift har jämförts. Samtliga bilar hade antisladd som standard eller tillval.

 ?? MOSTPHOTOS
FOTO: ?? FALSK TRYGGHET. Enligt en ny undersökni­ng leder en fyrhjulsdr­iven bil oftare till olyckor med personskad­or.
MOSTPHOTOS FOTO: FALSK TRYGGHET. Enligt en ny undersökni­ng leder en fyrhjulsdr­iven bil oftare till olyckor med personskad­or.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland