Hufvudstadsbladet

Över 6 000 migranter korsade Medelhavet på bara två dygn

I hektiska räddningso­perationer ledda av italiensk kustbevakn­ing har sammanlagt 6 000 migranter undsatts på Medelhavet i fredags och lördags. Libyens myndighete­r meddelar att de inte hinner stoppa alla som ger sig av i undermålig­a båtar.

- TT-AFP

Särskilt när våren kommer igång ordentligt försöker tusentals migranter från afrikanska länder och Mellanöste­rn varje dygn ta sig till Europa i hopp om en bättre framtid. Men många av dem färdas i överlastad­e båtar i uselt skick.

Bara under fredagsdyg­net räknar Italien till 3 000 räddade. De plockades enligt en kommuniké upp av kustbevakn­ing, flottan, EU:s gränsbyrå Frontex och hjälporgan­isationer som Läkare utan gränser (MSF). Och dagen efter handlade det om ungefär lika många.

1 000 döda

Libyens kustbevakn­ing säger att dess personal lyckades hejda 170 personer under lördagen, men inte hann nå några andra. I fredags rapportera­s fiskare ha stoppat uppemot 400 personer som försökte ge sig av från Libyen.

Fram till den 25 april hade 43 490 migranter i år kommit till Europa sjövägen. Mer än 1 000 har omkommit eller saknas.

nya motorbåtar

Libyen har blivit ett nav för flyktingsm­uggling, eftersom landet efter diktatorn Muammar Gaddafis fall är i stort sett laglöst och överfarten till Italien är relativt kort.

Enligt en del beräkninga­r kan det handla om miljoner människor som befinner sig i Libyen och vill ta sig till Europa. Det är både folk som flyr svält och krig i länder som Sydsudan, och mer renodlat ekonomiska migranter från exempelvis Nigeria.

I delar av södra Italien börjar läget bli desperat, och landet försöker både få mer hjälp från övriga EU och styra upp situatione­n i Libyen. Både manskap och nya kraftfulla motorbåtar, vilket krävs för att kunna konkurrera med smugglarna, har under våren börjat skickas till Libyen.

Å andra sidan är den libyska kustlinjen lång och därmed mycket svårbevaka­d.

 ?? Foto: leHtIKUvA/AFP PHoto/mAHmUD tUrKIA ?? flyktiNGsm­uGGliNG. Libyen har blivit ett nav för flyktingsm­uggling till Europa. Under veckoslute­t tog sig tusentals människor över Medelhavet i undermålig­a båtar.
Foto: leHtIKUvA/AFP PHoto/mAHmUD tUrKIA flyktiNGsm­uGGliNG. Libyen har blivit ett nav för flyktingsm­uggling till Europa. Under veckoslute­t tog sig tusentals människor över Medelhavet i undermålig­a båtar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland