Hufvudstadsbladet

”Donald Trump sänder fel signaler till Nordkorea”

USA: s president donald Trump har gjort en kovändning och tonar ned den aggressiva retoriken gentemot nordkorea. men i stället för att gjuta olja på vågorna kring koreahalvö­n kan det få motsatt effekt, varnar experter.

- FNB–TT-HELENA NORDENBERG

I en tv-intervju med CBS kallar president Donald Trump Nordkoreas ledare Kim Jong-Un för en ”smart kille” och att det vore en ära att få träffa honom.

Därmed gör han en helomvändn­ing från det stenhårda tonläget gentemot Nordkorea, med hot om upptrappad konflikt.

Men den nya strategin lär inte få önskad effekt, bedömer Niklas Swanström som är Koreakänna­re och forskare vid Institutet för säkerhetso­ch utveckling­spolitik (ISDP) i Sverige.

– Det skickar helt fel signaler till Nordkorea. Det som händer nu är att Kim Jong-Un får vatten på sin kvarn och kan konstatera att ett tufft agerande är ett bra agerande som har lyckats, säger Niklas Swanström.

Eskalerand­e konflikt

Med USA:s tidigare aggressiva linje kan Nordkorea dessutom hävda att landet behöver kärnvapen för att för- svara sig, tillägger Swanström.

USA har också förlitat sig på att Kina, som hållit Nordkorea under armarna och står för omkring 90 procent av Nordkoreas export, ska lösa kärnvapenf­rågan. Kina har dock tydligt deklarerat att detta inte är ett ansvar man vill bära på egen hand.

Så här allvarligt har läget inte varit sedan Koreakrige­t i början på 1950-talet, enligt Niklas Swanström. Risken för en upptrappni­ng som förvärrar krisen är överhängan­de.

– Det som behövs nu är en krishanter­ing som går ut på att man försöker upprätta en kommunikat­ion igen, trots allt, och att Nordkorea och Sydkorea återupptar sin hotline eller någon form av kommunikat­ion. I nuläget är kommunikat­ionen i stort sett obefintlig vilket betyder att risken är stor för en eskalerand­e konflikt som utlöses på grund av ett misstag eller ett missförstå­nd.

 ?? Foto: All over Press/ePA/JIm lo sCAlZo ?? HemOmväNdN­iNG. USA:s president Donald Trump har gått från en aggressiv ton gentemot Nordkorea till att nu tala om att det vore en ära att få träffa landets ledare.
Foto: All over Press/ePA/JIm lo sCAlZo HemOmväNdN­iNG. USA:s president Donald Trump har gått från en aggressiv ton gentemot Nordkorea till att nu tala om att det vore en ära att få träffa landets ledare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland