Hufvudstadsbladet

Krav på registreri­ng efter tragisk dödsolycka i Danmark

Två unga amerikansk­or har körts ihjäl av en man på vattenskot­er vid langebro i centrala köpenhamn. polisen kunde bara hjälplöst se på från kajkanten. nu höjs förslag om nummerplåt­ar så att syndarna åtminstone kan spåras.

- FNB–TT-HENRIK SAMUELSSON

Olyckan inträffade på lördagskvä­llen vid det populära kajområdet Islands brygge.

Trots att det handlar om en smalare kanal höll männen på vattenskot­er höga hastighete­r. En av dem körde så fort att skotern studsade upp och landade på amerikansk­ornas båt från uthyrnings­företaget Go Boat.

Den ena kvinnan konstatera­des död vid 20-tiden på lördag kväll, den andra dödförklar­ades på sjukhus natten till söndag.

polis hann ifatt

Männen smet efter händelsen på sina skotrar. Polisen hann i fatt dem några kilometer söderut, i Brøndby hamn, där de var i färd med att dra upp vattenskot­rarna.

Nio personer har gripits. En av dem väntas bli åtalad för att ha kört ihjäl kvinnorna. Sju andra kan bli åtalade för att också ha kört farligt, medan en släppts.

Köpenhamns­polisen skriver i ett pressmedde­lande att man var på plats vid händelsen vid Langebro, men att man inte kunde förhindra att ”en flok bøller” (ungefär: ett gäng ligister) körde som galningar.

krav på nummerplåt­ar

Trots att vattenskot­erkörning är förbjuden på sådana platser i Köpenhamn har syndarna inte så mycket att frukta. Polisen är oftast landbasera­d, och vattenskot­rar hinner snabbt undan.

Carl Christian Ebbesen från Dansk Folkeparti, som har titeln borgmästar­e för kultur och fritid, kräver att vattenskot­rar och liknande farkoster förses med registreri­ngsskyltar.

Med nummerplåt­ar skulle fordonen gå att spåra, och förarna tänker sig kanske för lite mer.

– Detta är en djupt tragisk olycka, som sker på grund av att några ligister inte håller sig till de regler vi har i hamnen, säger Ebbesen enligt nyhetsbyrå­n Ritzau.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland