Hufvudstadsbladet

Marjamäki: Alla måste se sig i spegeln

Lejonen måste resa sig snabbt efter magplasket mot Frankrike. Tränaren Lauri Marjamäki vill se mera känsla i lagets spel då Tjeckien står för motståndet i kväll.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

PARIS Lauri Marjamäki satt med huvudet sänkt och lyssnade på hur den franska tränaren Dave Henderson fick svara på frågor om den första franska hockeysege­rn över Finland i VM.

Då det blev hans tur att sammanfatt­a fiaskot gjorde han det med låg röst, långsamt och rätt analytiskt.

– Det här var en dålig kväll, säger han med eftertryck.

– Vi hade inte den känsla och ladd- ning som behövdes och förlorade många närkamper.

Känslan är något som ofta lyser med sin frånvaro i Lejonens spel. Marjamäki förespråka­r en rätt försiktig hockey som inte i sig skapar stora känslor på isen.

– Känslan och laddningen är det viktigaste, det är helt klart.

Fransmänne­n visade vad känsla, vilja och beslutsamh­et betyder. De gick in i varje närkamp med sådan intensitet och beslutsamh­et att man visste att de skulle vinna pucken. De rev, slet och kämpade om varje puck, de hjälpte varandra och de njöt i fulla drag av att spela inför sin fanatiska hemmapubli­k.

Varför känslan inte infunnit sig i Lejontrupp­en i de två inledande VM-matcherna hade Marjamäki inget svar på.

– Alla måste nu se sig själva i spegeln, det är där svaren finns, säger han.

– Jag tänker inte börja peka finger på någon. Vi är ett lag. Vi vinner som ett lag och vi förlorar som ett lag.

Laget måste snabbt lägga 1–5-förlusten mot Frankrike bakom sig. Re- dan i dag ställs Lejonen mot Tjeckien – ett lag av helt annan kaliber än fransmänne­n.

– Vi måste leva med det här resultatet. Idrott är ärligt och man får alltid vad man förtjänar. I morgon får vi en ny chans, säger Marjamäki.

Han ville tona ner betydelsen av förlusten och sade ett par gånger att nederlaget inte var mer än bara en förlust och att laget har många matcher kvar att spela i turneringe­n.

– Det finns ingen ångest i laget utan alla jobbar på ett bra sätt, säger han.

– Många spelare kom inte upp till sin rätta nivå i den här matchen och de vet själva vilka som inte gjorde det. Jag är säker på att de kan hantera situatione­n på rätt sätt.

En första fingervisn­ing om han har rätt i sin analys får vi i kväll då Finland möter Tjeckien. Då måste det synas ilska, desperatio­n och känsla i Lejonens spel. Annars börjar det se mörkt ut för laget.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? DYSTER KVäLL. Ville Lajunen och Joonas Korpisalo hade mycket att fundera på efter förlusten mot Frankrike.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN DYSTER KVäLL. Ville Lajunen och Joonas Korpisalo hade mycket att fundera på efter förlusten mot Frankrike.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland