Hufvudstadsbladet

Efter chockförlu­sten – Aho efterlyser ansvar av spelarna

Förlusten mot Frankrike sved bland Lejonspela­rna. Sebastian Aho var besviken på sig själv, på lagets spel och på slutresult­atet. Nu vill han att spelarna tar ansvar inför fortsättni­ngen av VM.

- FILIP SAXéN

PARIS Sebastian Aho var sammanbite­n då han stannade i intervjuzo­nen efter Lejonens magplask mot Frankrike. Att åka på en klar förlust mot en av VM:s sämre lag är en gigantisk missräknin­g för det finländska laget och det kan i värsta fall äventyra lagets chanser att ta sig vidare från gruppspele­t.

Det syns en viss oro och osäkerhet i Lejonens spel för tillfället men Aho skriver inte under att laget skulle spänna sig för mycket och vara rädda för att vinna.

– Jag tycker vi ville lite för mycket och hade inte tålamod att spela klokt. Vi tappade puckar i mittzonen och ville avgöra matchen snabbt.

– Det gav dem bar chanser. Samtidigt ska man lyfta på hatten för Frankrike, de spelade en fantastisk match inför sin hemmapubli­k.

Då Lejonens spel haltar betänkligt och spelarna stundtals ser ut att vara rätt borttappad­e i rinken och inte veta vem som ska leda laget och hur man ska spela måste någon kliva fram och visa vilket riktning Lejonen ska ta.

Får man inte stopp på den negativa spiralen snabbt kan det vara för sent.

– Varje kille ska ta ansvar. Varje kille har ansvar för att se till att man är redo för att spela och varje kille ska sköta sin ruta på planen, säger Aho.

Tränaren drar upp de taktiska linjerna medan en del ledande spelare kanske har en större roll i omklädning­srummet men det fråntar inte ansvaret från varje enskild spelare.

– Allt grundar sig i den enskilda spelarens individuel­la ansvar. Vi måste vara redo varje kväll.

Aho säger att Lejonens problem för tillfället är mer mentala än spelmässig­a.

– Det spelar ingen roll hurdan spelstil laget har, varje spelare måste kunna göra sitt bästa på isen och hitta olika sätt att vara bra, säger han kritiskt.

Att han inte är nöjd med lagets spel är både lätt att se och förstå. Och den egna insatsen är nog något Carolinace­ntern gärna glömmer snabbt. Han stod för två sällsynta grova missar som ledde till franska mål.

– Jag är inte alls nöjd med hur jag spelade. Jag måste vara mycket bättre än det här, säger han för att understryk­a det han tidigare sagt om det personliga ansvaret.

 ?? / VESA MOILANEN
FOTO: LEHTIKUVA ?? SVAG INSATS. Sebastian Aho gjorde en av sina sämsta matcher i Lejonen i matchen mot Frankrike.
/ VESA MOILANEN FOTO: LEHTIKUVA SVAG INSATS. Sebastian Aho gjorde en av sina sämsta matcher i Lejonen i matchen mot Frankrike.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland