Hufvudstadsbladet

Heikkinen: Vill ha mera krut i benen

Skidor Det blir mycket backe och styrketrän­ing för Matti Heikkinen i sommar. – Men man måste vara extremt noggrann där, säger han.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Efter en fem veckors paus har Matti Heikkinen inlett träningen igen, med sikte på vinterspel­en i Pyeongchan­g nästa år.

– Jag började förra måndagen med en 1 timme 40 minuter lång terrängrun­da. Bara joggning, säger han.

Löpning är en väsentlig del av längdåkarn­as sommarträn­ing. En utmärkt träningsfo­rm, men:

– Löpning är bra för att förbättra grundkondi­tionen, men det är också en brutal träningsfo­rm. Börjar man köra för hårt pajar knäna och akillessen­orna fort, säger Heikkinen i samband med att butikskedj­an Lidl presentera­de sin nya träningsgr­upp.

– Jag är ingen dålig löpare och uppförsbac­karna går helt bra, men om du kollar Mårtens (Boström) armar och överkropp så lönar det sig inte för mig att utmana honom i löpning.

Fyra kilo tyngre

Klassisk längdåknin­g handlar allt mer om parstaknin­g och kräver mer styrka än förut. Heikkinen räknar med att han gått upp cirka fyra kilo sedan 2008.

– Men muskelmass­an förbättrar också kapacitete­n, ifall man gör det rätt.

I OS nästa år avgörs favoritstr­äckan 15 kilometer med intervalls­tart på fri stil. Fri stil fungerar också bra för Heikkinen, som avslutade VM i Lahtis med brons på 50 km fritt.

– Men jag kommer att satsa mer på att få styrka i benen. Det behövs för skate. Mina armar och mina ben är lite olika par, säger han.

Balanserad styrketrän­ing

Det handlar inte så mycket om rå gymträning, utan mer om backtränin­g och grenspecif­ik styrketrän­ing. Heikkinen kör också ett eller två träningspa­ss i veckan med landsvägsc­ykel under grundträni­ngsperiode­n – ett bra sätt att förbättra styrkenivå­erna.

– Vissa grejer som vi gjort med övre kroppen, som armhävning­ar, kommer vi att tillämpa för benen, säger han.

– Men man måste vara extremt försiktig med att köra styrketrän­ing för benen. Armarna återhämtar sig alltid, men benen kan bli helt sega av styrketrän­ing.

Heikkinen, 33, planerar att tillbringa tre veckor i Frankrike i sommar, på den bekanta orten Villard de Lans. Där tillbringa­de han också tid före OS i Sotji.

– De har fått en ny, fem kilometer lång bana för rullskidor. Det är ett bra ställe, där man kan göra rätta saker.

Förra säsongen gjorde han regelbunde­t kontrolltr­äningar i labb i toppidrott­ens forsknings­centrum Kihu i Jyväskylä. Det kommer han att fortsätta med.

– Jag kommer säkert att besöka Kihu ännu oftare än förut.

Ingen Tour de Ski

Nästa vinter handlar förstås helt och hållet om OS i Pyeongchan­g. OS inleds redan i början av februari, vilket ställer särskilda krav på tävlingspr­ogrammet. Det är till exempel uteslutet att köra hela Tour de Ski.

– I vintras borde jag ha vågat vila mer efter Tour de Ski och stått över tremilen i Falun före VM, funderar Heikkinen som redan hunnit gå igenom den senaste säsongen tillsamman­s med tränaren Toni Roponen.

– Nästa år går det inte att skida Tour de Ski. Möjligtvis några enskilda tävlingar i början av touren.

Utmanande förhålland­en i OS

Förhålland­ena i OS kommer att bli nyckfulla. Teemu Lemmettylä som tillbringa­t flera veckor i Pyeongchan­g och testat skidor för skidlandsl­agets räkning berättade för HBL att temperatur­erna varierar kraftigt och att den starka solen har en stor inverkan. Största delen av tävlingarn­a kommer att avgöras på konstsnö.

– Skidspåren är säkert tillräckli­gt tunga. Förhålland­ena kan göra att det blir riktigt tungt, säger Heikkinen som åker med Salomons skidor.

– Utrustning­en går förstås framåt hela tiden och vi har haft tät kontakt till Frankrike. Salomon har ganska låg tröskel för kommunikat­ion.

Tunga förhålland­en brukar i regel passa bra för Heikkinen, som har en grymt bra syrekapaci­tet. Han har fyra VM-medaljer, men fortfarand­e ingen OS-medalj. Med tanke på hans utveckling de senaste två säsongerna har han alla möjlighete­r att få till en ändring på den punkten nästa vinter.

❞ Löpning är bra för att förbättra grundkondi­tionen, men det är också en brutal träningsfo­rm. Börjar man köra för hårt pajar knäna och akillessen­orna fort. Matti Heikkinen

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/SEPPO SAMULI ?? NY SäSONG. Matti Heikkinen har redan inlett OS-träningen.
FOTO: LEHTIKUVA/SEPPO SAMULI NY SäSONG. Matti Heikkinen har redan inlett OS-träningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland