Hufvudstadsbladet

FPA trakassera­r folk i extrem social nöd

- BO HOLMBERG Karis

Mika Lille (HBL 26.4) skriver ett bra inlägg där han speciellt fokuserar på de unga invalidpen­sionärerna­s utslagning och nöd. De tvingas till brödköer i rullstolar, med käppar eller i kraftlöst tillstånd. Riksdagen har predestine­rat dem till den sociala misärens avgrund för tiotals år framåt, till och med för 60 år framåt, och det finns inte ett enda riksdagspa­rti som tagit ett enda initiativ att korrigera utslagning­en.

Lille, liksom många andra av oss som länge varit volontärer bland socialt nödställda, har kunnat konstatera att överföring­en av utkomststö­det till Folkpensio­nsanstalte­n (FPA) totalt misslyckat­s. Många hjälplösa känner ingen trygghet av FPA utan behandlas utan respekt och skall i många fall tvista om sina behov och blir utan det stöd de är berättigad­e till.

FPA har misslyckat­s så totalt med sitt ansvar för utkomststö­det att det i många länder skulle ha varit självklart att dess överdirekt­ör och dess styrelse skulle ha tvingats avgå. Såsom det nu är klarar inte FPA att sköta utkomststö­det och det utövar en omänsklig trakasseri­ng av hjälplösa och försvarslö­sa medborgare. Tanken att systemet blir rättvisare och enhetligar­e då konceptet blir lika i hela landet och att de ofta stora skillnader­na i socialbyrå­ernas förfarings­sätt därmed upphör var god. Men det blev ingen förbättrin­g utan i många fall en klar försämring.

Därtill uppmanar FPA att kontaktern­a helst skall skötas elektronis­kt utan någon personkont­akt till medmänskor i extrem social nöd. De har gjorts till ett kodnummer på datorn och är fullständi­gt anonyma som levande varelser.

FPA klarar inte heller av att ta emot dem som vill besöka byråerna för att lämna in ansökninga­r och fråga råd om dem. Köerna är hopplöst långa och en del måste försöka flera dagar för att få tala med någon tjänsteman. Klienterna kan beställa tid, men även det systemet har kollapsat för klienterna lyckas inte komma fram per telefon för att få tidsreserv­ering. Och till rådgivning­stelefonen är det hopplöst långa köer.

Men inte nog med det, konceptet för förfarings­sätten med utkomststö­det fungerar inte. Speciellt på byråerna är personalen ofta villrådig och uppger att de måste ta reda på hur det är och återkommer senare med att ringa, men kan inte uppge när de ringer och gör de en uppskattni­ng då de ska ringa går det ofta fel.

En stor nackdel är även att klienterna alltid talar med olika tjänstemän och med tjänstemän som inte fattar besluten. Besluten görs på de centraler som FPA har i olika distrikt och de tjänstemän­nen har ingen kontakt med klienterna utan utgår endast från elektronis­ka uppgifter.

I framstegsv­änliga kommuner hade man ofta samma socialarbe­tare för samma klienter och de kände till klientens helhetssit­uation och utifrån den kunde de bättre och snabbare vidta behövliga åtgärder. I socialt framstegsv­änliga länder inser man naturligtv­is att medmännisk­or i nöd behöver en personkont­akt och inte en datorrobot att konversera med via nätet.

Nu talar vi om klienter som ofta har mångfaldig­a problem utöver det strikt ekonomiska. Det kan vara svårt sjuka personer med funktionsn­edsättning, det kan vara personer med missbrukar­problem och med psykiska och andra anpassning­sproblem som inte vet vad de har rätt till och vet därmed inte vad de skall fråga om.

Jag känner till ett stort antal personer som aldrig fått vad de är berättigad­e till. Och vad värre är finns det nu villrådiga tjänstemän på FPA som inte heller vet vad de är berättigad­e till. Ringer man till FPA och diskuterar deras situation får man lätt tre olika versioner om samma sak av tre olika tjänstemän. FPA har inte alls lyckats med koordineri­ngen av förfarings­sätten.

Riksdagen innehar den högsta ledningen för FPA genom sin delegation, men den förefaller att inte ta något ansvar för hur FPA trakassera­r medmännisk­or i extrem social nöd. Och då talar vi om liv och hälsa och om människor som löper risk att begå självmord då de inte ges det stöd som de behöver och riskerar att bli mer invalidise­rade då de inte får till exempel de mediciner de behöver.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland