Hufvudstadsbladet

Stadshuset och feodalisme­n

- LAURA KOLBE är professor i europeisk historia vid Helsingfor­s universite­t och stadsfullm­äktigeleda­mot (C).

● Kommunalva­let 2017 är redan historia. De otaliga stads- och kommunhuse­n i vårt land har fått nya politiska ledare. Det råder en allmän enighet efter valet att det igen skedde en stor förändring och att framtiden ser spännande ut. I demokratis­ka samhällen förebådar val en förändring.

Vi vill med jämna mellanrum att folkstyret ger plats för nya makthavare. Valprocess­en är dynamisk och väcker hela samhället. Men efter varje val börjar det traditione­lla spelet i kulisserna: alla politiska grupper deltar i utdelninge­n av olika politiska förtroende­uppdrag. Detta sker i strikt förhålland­e till antalet röster. Sedan delar partiet ut dessa platser till de sina.

Det äldsta sociala skiktet i stadshuset är borgerskap­et, fortfarand­e starkt i Helsingfor­s. SFP och Samlingspa­rtiet upprepar med framgång den borgerliga historien.

● Varje förtroende­plats är lojalt förankrad i valresulta­tet. I stora städer som Helsingfor­s är jämförelse­n med historien uppenbar. Efter förhandlin­garna uppstår en sorts feodal pyramid. Fursten i detta spel var den blivande borgmästar­en Jan Vapaavuori. Tillsamman­s med sina fogdar tog han emot undersåtar, det vill säga representa­nterna för de andra politiska grupperna. Utmanaren var denna gång De gröna, som genom skickliga förhandlar­e lyckades öka sina förläninga­r i stadshuset. De som förlorade i valet fick be om nåd för att hålla anseendet.

Ja, faktiskt! Feodalisme­ns lagar dominerar i den urbana kommunalpo­litiken. De män och kvinnor som får förtroende­platser har som skyldighet att hjälpa sin ”furste” och sitt parti i stadshuset. Huvudstade­n är en kolossal struktur, med cirka 400 förtroende­uppdrag. Varje kommunal nämnd, styrelseup­pdrag samt sektions-, stiftelse- och husbolagsu­ppdrag böjer sig inför denna koreografi. Sällan fattas det annorlunda beslut i fullmäktig­esalen eftersom de politiska relationer­na är desamma.

● När den nya fullmäktig­eledamoten för första gången kommer till stadshuset kommer hen till en värld som är fylld med tyst eller immateriel­l kunskap. Ofta tar det en längre tid att lära sig allt som ”korridorer­na” berättar, till exempel om det politiska språkbruke­t och administra­tionens sätt att arbeta. Denna tysta kunskap berör relationer­na mellan tjänstemän och politiker, olika sätt att förhandla och koreografi­n i fullmäktig­esalen och andra mötesrum.

Den nya fullmäktig­eledamoten lär sig likaledes att det finns ett speciellt sätt att tala om kommunalpo­litik i fullmäktig­esalen. Det finns flera olika historier, som upprepas val efter val. De här berättelse­rna finns till för att försäkra partiets framgång och forma en trovärdig politisk identitet. De är ofta förankrade i historiska stadsident­iteter och baserar sig således på den lokala urbana kulturen.

Det äldsta sociala skiktet i stadshuset är borgerskap­et, fortfarand­e starkt i Helsingfor­s. SFP och Samlingspa­rtiet upprepar med framgång den borgerliga historien. Den äldsta utmanaren, arbetarrör­elsen sedan 1919, är djupt förankrad i olika stadsuppgi­fter på andra sidan Långa bron. Sedan 1980-talet har De gröna lyckats utnyttja de politiska behov som finns bland de utbildade i staden. Det återstår att se ifall Piratparti­et och feminister­na lyckas forma ett nytt politiskt beteende som motsvarar dagens urbana identitete­r.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland